Ryzyko infekcji podczas burzliwej fermentacji.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DonZ
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.03
    • 303

    Ryzyko infekcji podczas burzliwej fermentacji.

    Wczoraj uwarzyłem sobie Black IPA 18 BLG, wyszło mi tego 25 L, brzeczkę przelałem do fermentora z drożdżami po poprzednim piwie. Dzisiaj z rana miałem małą niespodziankę. To że fermentacja ruszyła po 2h mnie nie zdziwiło ale to jak to sprawnie idzie już tak.

    Obecnie piwo wykipiało z fermentora i tu pojawia się moja wątpliwość, zostawić to tak jak jest, czy coś z tym zrobić? Szkoda wylać 25 L do kanału.
    Attached Files
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Sciągnąć dekiel, umyć, wywalić rurkę i nakryć deklem fermentor nie zaciskając.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    Przetwarzanie...
    X