Woda do AIPA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • astianseb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 30

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Dlatego podawane informacje powinny być pełne i wyczerpujące. Porady dla debili to raczej na samosi.pl.
    Nie uwazam aby proste porady były radami "dla debili". Jest zasadnicza rożnica miedzy domowym browarnictwem a wielkoskalowym browarnictwem komercyjnym które odbywa się w ściśle kontrolowanych warunkach. W domu mamy tyle zmiennych czynnikow (powtarzalnosc procesu, temperatura, wilgotnosc) ze to czy woda ma taki skład czy inny ma najmniejsze znaczenie (o ile nie jest to woda mineralna jak np. Muszynianka)

    S.

    Comment

    • MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

      #17
      aleście się rozpisali ...
      nie ma co robić wody z mózgu. jak używasz kranówki do herbaty, kawy i rosół ci domowy smakuje to do piwa jak najbardziej się nada.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika astianseb
        Nie uwazam aby proste porady były radami "dla debili".
        Jest takie powiedzenie, że niepełna prawda to całe kłamstwo. Nie wiem, co komu przeszkadza wyjaśnić porządnie problem.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika astianseb
        Jest zasadnicza rożnica miedzy domowym browarnictwem a wielkoskalowym browarnictwem komercyjnym które odbywa się w ściśle kontrolowanych warunkach. W domu mamy tyle zmiennych czynnikow (powtarzalnosc procesu, temperatura, wilgotnosc) ze to czy woda ma taki skład czy inny ma najmniejsze znaczenie
        To jest właśnie taka niepełna prawda. Wystarczy, że masz wodę zażelazioną (co wcale nie musi pochodzić ze źródła, najczęściej jest to efekt skorodowanych rur) albo mocno chlorowaną, i już masz wyraźny efekt w piwie. Pamiętam takie wody (Wrocław, lata osiemdziesiąte, Myszków lata dziewięćdziesiąte), że nie dało się ich pić w żadnej postaci. Myszkowską nawet nie dało się umyć, bo człowiek śmierdział potem bagnem.

        Comment

        • mecedo
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.08
          • 50

          #19
          Racja, ja w Warszawie mam tak paskudnie chlorowaną wodę, że herbaty z niej nie da się pić. Wożę w Baniakach wodę od Rodziców z Olsztyna i różnica jest na prawdę wyczuwalna

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #20
            Rozwiązaniem jest a) niskozmineralizowana woda "z Biedronki", b) własna instalacja do RO, c) woda ze źródełka miejskiego. Wszystko upierdliwe.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Moon Lark, Casual
              darekd
              West Coast Pale Ale.


              https://moonlark.pl/beers/casual

              Skopiowane ze strony:

              Jasne, klarowne, goryczkowe i sesyjne piwo. Nachmielone intensywnie na goryczkę oraz na aromat klasycznymi, amerykańskimi odmianami: Mosaic, Mosaic Cryo, Cascade i Citra.
              ...
              2024-01-03, 19:29
            • e-prezes
              Wąsosz (?), Wawelskie AIPA
              e-prezes
              Piwo dystrybuowane wokół Krakowa i w nim zapewne przez podmiot/hurtownię z Krakowa. Są dedykowane szklanki. Tu wyłapane w lecie pod miastem w Zielonkach.

              Generalnie cieszy mnie to, że nie tylko mierne piwa są oferowane w lokalach gastro poza centrum miasta. Ja byłem dość mocno...
              2023-01-29, 17:02
            • darekd
              ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
              darekd
              Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

              Ekstr. 15%
              Alk. 6,0%

              Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
              Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
              2025-01-22, 22:57
            • ART
              Jastrzębie, AIPA
              ART
              Alk. 5.2 / 14 blg

              American India Pale Ale z browaru Jastrzębie.

              Jasnozłote, lekko mętne.
              Piana obfita, gęsta i trwała.
              Aromat - spod owocowości z nutkami cytrusów, wyłania się przyjemna acz może nieoczekiwana słodowość.
              Goryczka wysoka, ułożona....
              2024-11-20, 21:50
            • Javox
              Siren, Huntington
              Javox
              AIPA z alko 6.2%
              Chmiele: Citra, Cascade, Mosaic.

              Piana - sporo więcej na początku potem pełna warstewka.
              Lacing - trochę było.
              Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
              Gaz - średni.
              Aromat - lekko dziko na cytrusowości.
              Smak - słodkawe, cytrusy,...
              2024-04-18, 16:47
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...