Woda do AIPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mecedo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 50

    Woda do AIPA

    Chciałem się poradzić, jaka woda jest najlepsza do AIPA?
    Twarda czy średnia? Z kranu mam twardą i zastanawiam się, czy jej nie rozcieńczyć w 50% wodą destylowaną.
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    A jakiego rodzaju jest to twardość? W sumie to i tak chodzi raczej o alkaliczność niż o twardość.

    Jak rozcieńczysz RO to nie zapomnij gipsu dać żeby podnieść siarczany.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • mecedo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.08
      • 50

      #3
      Z wodociągów dostałem takie informacje:

      Twardość ogólna - 310 mg CaCO3/l
      Średnia zawartość chlorków - 8 mg/l (8 ppm)
      Średnia zawartość siarczanów - 16 mg/l (16 ppm)

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #4
        ja kawę herbatę i .. piwo robię z kranówki. woda może i ważna, ale robiąc piwo można w tylu miejscach spier...lić smak, że nie koniecznie bym się przejmował tym.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Na pewno na początku jest więcej zmartwień.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • astianseb
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.08
            • 30

            #6
            Ja warzylem z najtanszej wody z Auchana 1.5PLN za 5L. Wyszła super warka!
            Wczesniej probowalem Primavera i podobne.
            Wniosek: nie warto przeplacac
            Teraz warze tylko na wodzie z Auchan
            Z kranu nie probuje bo po filtrach sedymentacyjnych widze ze jest słabej jakosci.
            S.

            Comment

            • mecedo
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.08
              • 50

              #7
              Ja 20l wody destylowanej mogę mieć za 5.5zł. To niezła cena.
              Woda u mnie w Olsztynie nie jest zła, tylko twarda. Tak że wydaje mi się, że rozcieńczenie 50-50% powinno się sprawdzić

              Comment

              • MarcinKan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.02
                • 191

                #8
                jakiś czas temu na YT widziałem jakiś filmik jak piwowarzy zrobili piwo używając wody ze stawu gdzie pływały i srały kaczki ci co próbowali zachwycali się smakiem ... póki nie powiedziano im skąd ta woda :P

                Comment

                • mecedo
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.08
                  • 50

                  #9
                  No akurat taka specyficzna woda, przy łucie szczęścia, to może poprawić smak

                  Comment

                  • HokusProkus
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.09
                    • 70

                    #10
                    Woda polecana do AIPA, między innymi powinna spełniać poniższe warunki:

                    1. Zawartość siarczków w wodzie powinna być co najmniej dwa razy większa od chlorków - wtedy uwydatnimy goryczkę w piwie oraz będzie ona szlachetniejsza.

                    2. Wartość alkaliczności rezydualnej (RA) wody powinna mieścić się w przedziale 0 - 120.

                    Wartość tą można wyliczyć ze wzoru:
                    RA = Alk - (Ca/3,5 + Mg/7) , gdzie:
                    Alk - alkaliczność wyrażona w mg CaCO3/L[ppm]
                    Ca, Mg - stężenie jonów wapnia i magnezu również przeliczone na mg CaCO3/L[ppm]

                    Powyższe informacje znalazłem w artykule autorstwa Piotra Wypycha z 11 numeru PIWOWARA i tam też odsyłam do lektury zainteresowanych wiedzą o wpływie wody na piwo i ewentualnych jej korekt.
                    Są to oczywiście szczątkowe informacje i mam nadzieję że nic nie pokręciłem. Jeśli jednak piszę głupoty to proszę mnie poprawić

                    Comment

                    • astianseb
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.08
                      • 30

                      #11
                      ....chcialem zauwazyc ze to jest dział "Kołyska piwowarska|" a nie "Robimy doktorat i habilitacje z warzenia piwa". Ktos kto ma wlasne doswiadczenia powinien dzielic sie z poczatkujacymi i udzelac im rad które sa zrozumiale. Obawiam ze ze wyprowadzanie lub podawanie wzorow na sklad wody nie pomaga.

                      Z mojego doswiadczenia wynika ze kazda w miare neutralna woda bedzie dobra.
                      S.

                      Comment

                      • mecedo
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.08
                        • 50

                        #12
                        Fajnie, tylko że żaden z wodociągów nie podaje stężenia jonów wapnia i magnezu

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Większość wodociągów podaje na bieżąco, bo jest obowiązek stałego badania jakości wody, a zawartość siarczanów i chlorków należy do parametrów ograniczonych normą. Tu raport z badania wody w Świdnicy: http://www.spwik.com.pl/jakosc_wody

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HokusProkus Wyświetlenie odpowiedzi
                          Woda polecana do AIPA, między innymi powinna spełniać poniższe warunki:
                          1. Zawartość siarczków w wodzie powinna być co najmniej dwa razy większa od chlorków
                          W sam raz, żeby się otruć. Siarczki są w większości, jak i sam siarkowodór, trujące. Chodzi o siarczany. Przyłóż się następnym razem do prawidłowego cytowania, żanim wyślesz kogoś na tamten świat.

                          Siarczany podbijają efekty chmielowe, chlorki - słodowe. Najczęsciej stosuje się dodatki siarczanu wapnia i chlorku wapnia do uzyskania odpowiedniego balansu. Specyficzną wodą była woda z Epsom o bardzo gorzkim smaku, spowodowanym dużą zawartością siarczanu magnezu.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika astianseb Wyświetlenie odpowiedzi
                          ....chcialem zauwazyc ze to jest dział "Kołyska piwowarska|"
                          Dlatego podawane informacje powinny być pełne i wyczerpujące. Porady dla debili to raczej na samosi.pl.

                          Comment

                          • HokusProkus
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.09
                            • 70

                            #14
                            Mieszkam w Krakowie, wode mam z wodociągów w Skawinie i one na stronie internetowej podają te parametry.

                            A w czasopiśmie podali jak w przybliżeniu można wyliczyć te jony:
                            twardość (mg CaCO3/l) = (Ca/20 + Mg/12)*50
                            a przeciętny stosunek Ca/Mg = 1/3

                            Niestety podaję wyrywkowe informacje z artykułu, aby się w tym lepiej połapać trzeba by przeczytać cały artykuł.

                            Aha i nie podałem chyba najważniejszej informacji, która pojawia się już w nagłówku artykułu.

                            "Czy odpowiedni skład wody jest podstawą dobrego smaku piwa? Najkrótsza odpowiedź - NIE. Oczywiście można odpuścić sobie czytanie tego artykułu i dalej warzyć świetne piwa. Jednak umiejętność sterowania składem wody daje nam możliwość zrobienia drobnych zmian w odbiorze piwa, dzięki czemu będziemy w stanie zmienić piwo świetne w wybitne. Nie należy jednak liczyć na zbyt wiele - zmiany są subtelne i mało widoczne, to zabawa dla zaawansowanych piwowarów."

                            I faktycznie póki co nie zawracam sobie tym zbytnio głowy. Skupiam się aby porządnie opanować etap zacierania i fermentacji.
                            Co do składu wody to zakupiłem niedawno gips piwowarski i użyję go przy najbliższym "chmielowym piwie", ale to czysto eksperymentalnie. Chcę sprawdzić czy w ogóle zauważę różnicę.

                            Comment

                            • HokusProkus
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.09
                              • 70

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                              W sam raz, żeby się otruć. Siarczki są w większości, jak i sam siarkowodór, trujące. Chodzi o siarczany. Przyłóż się następnym razem do prawidłowego cytowania, żanim wyślesz kogoś na tamten świat.
                              Krzysiu ma absolutną rację. Oczywiście chodzi o SIARCZANY. Bardzo przepraszam za pomyłkę.

                              I fakt to są strzępy informacji i powinienem zamieścić dokładniejszy wpis jeśli się na to porywam. Ale wydawało mi się że PIWOWAR jest tak łatwo dostępny i napisany w języku ojczystym, że nie ma sensu przepisywać ponad połowy artykułu. Dlatego odesłałem do źródła. (Uprzedzam że nie mam procentu od sprzedaży nakładu )

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X