ilość drożdży do powiększonej warki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozoliani6
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.11
    • 39

    ilość drożdży do powiększonej warki

    Chciałbym uwarzyć takiego pilsa:
    -słód pilzeński 5kg
    -słód karmelowy jasny 0,5kg
    Szacuje, że wyjdzie mi z tego ok. 25-27 litrów o gęstości ok 12 Blg. Mam pytanie odnośnie ilości drożdży: czy wystarczy mi jedna saszetka rehydratyzowanych S-23 czy nie ryzykować i ''szarpnąć'' się na dwie. Nie mam możliwości zrobić startera.
  • lukasz120222
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.08
    • 39

    #2
    Raczej starczy Mi te drożdżyki przerobiły elegancko 22 litry koźlaka 15 BLG

    Comment

    • dominik_walkowiak
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.10
      • 335

      #3
      spokojnie starczy producent podaje ze powinno sie dawać od 50 do 80 na hl, czyli teoretycznie saszetka 11,5g wystarczy na 23l

      Comment

      • rozoliani6
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.11
        • 39

        #4
        Ok ale mi wyjdzie wiecej. Ok 25-27 litrów

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

          #5
          Dadzą radę
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          Przetwarzanie...
          X