Chcialem sie podzielic moimi spostrzezeniami odnosnie obchodzenia sie z drozdzami gdyz naczytalem sie roznych "mądrosci" na roznych forach o tym ze "tego nie wolno, tamtego tez nie". A wiec od poczatku:
1. rehydracja drozdzy - czyli po polsku "namaczanie" - naczytalem sie ze trzeba DELIKATNIE rozsypywac do kubka, ostroznie mieszac itp. Dwie warki bylem wkurzony na maksa bo: nie wyrosly, nie bylo kremu, zbrylały sie. Po prostu masakra. Potem z drzeniem czekalem czy "rusza" w brzece - bo moze cos bylo nie tak.
Teraz sie nie pitole. 1/3 szklanki, wystudzonej do 25C przgotowanej wody. Wsypuje drozdze. Mieszam i rozcieram tak aby nie bylo grudek. Otrzymuje cos w rodzaju mleka. Odstawiam na pol godziny (nawet jak sie nie "zkremuje" to nie ma sie co przejmowac).
2. zadawanie drozdzy do brzeczki - wazne jest aby brzeczka byla napowietrzona - wlewamy zawartosc szklanki i MIESZAMY brzeczke aby sie dobrze rozprowadzily. Wszkystko bedzie OK.
3. po 24h powinny ladnie ruszyc (temp 21C). W wyszych temperaturach (25C) ruszy juz po 12 godzinach.
Przyklad podany na podstawie SAFALE 05-US.
Wniosek?
Nie ma co "celebrowac". Jak ktos robi pizze i przygotowyje rozdze do ciasta - to procedura jest podobna. Jak rozdze sa w miare swieze i brzeczka na powietrzona to wszystko bedzie OK.
S.
1. rehydracja drozdzy - czyli po polsku "namaczanie" - naczytalem sie ze trzeba DELIKATNIE rozsypywac do kubka, ostroznie mieszac itp. Dwie warki bylem wkurzony na maksa bo: nie wyrosly, nie bylo kremu, zbrylały sie. Po prostu masakra. Potem z drzeniem czekalem czy "rusza" w brzece - bo moze cos bylo nie tak.
Teraz sie nie pitole. 1/3 szklanki, wystudzonej do 25C przgotowanej wody. Wsypuje drozdze. Mieszam i rozcieram tak aby nie bylo grudek. Otrzymuje cos w rodzaju mleka. Odstawiam na pol godziny (nawet jak sie nie "zkremuje" to nie ma sie co przejmowac).
2. zadawanie drozdzy do brzeczki - wazne jest aby brzeczka byla napowietrzona - wlewamy zawartosc szklanki i MIESZAMY brzeczke aby sie dobrze rozprowadzily. Wszkystko bedzie OK.
3. po 24h powinny ladnie ruszyc (temp 21C). W wyszych temperaturach (25C) ruszy juz po 12 godzinach.
Przyklad podany na podstawie SAFALE 05-US.
Wniosek?
Nie ma co "celebrowac". Jak ktos robi pizze i przygotowyje rozdze do ciasta - to procedura jest podobna. Jak rozdze sa w miare swieze i brzeczka na powietrzona to wszystko bedzie OK.
S.
Comment