Pierwsze zacieranie - co dalej z drożdżami

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gonzo29
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.02
    • 1

    Pierwsze zacieranie - co dalej z drożdżami

    Witam jestem nowy i zacierałem pierwszy raz (na lenia ) . W chwili obecnej brzeczka stoi 7 dobę na drożdżach S-04 , 1blg miało 13,5 a 2blg jest teraz 3,5 . Wszystko robiłem według sztuki piwowarskiej. Teraz mam pytanie. Czy te drożdże mogę wykorzystać na pwewno czy nie , bo niektoórzy piszą że różnie .? Jeśli można to co należy z nimi zrobić po kolei, ile razy mogę je wykorzystać itd. Proszę o szybką odp ponieważ chcę robić kolejną warkę .
    A jest to : 3kg sł pilz, 2kg monach , 20dkg wiedeń -czy to jakoś się nazywa ? - razem 23l ( osobiście to mogę ją nazwać ,, wypociny ,, ) 6h pracy
    A ta druga to ma być z 3kg monach , 2kg pilz i 20dkg wied - co to wyjdzie .
    Jeśli możecie to dajcie jakąś odpowiedź to porõwna smaki na tych samych drożdżach
    Pozdrawiam wszystkich
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Po pierwsze, pisz składniej, bo ciężko jest zrozumieć o co Ci chodzi.

    Po drugie, od takich pytań est dział "kołyska piwowarska".

    Po trzecie, jak Ci się spieszy, to idź do sklepu po piwo.

    Po czwarte, wypełnij profil.

    Po piąte, możesz wykorzystać gęstwę przynajmniej pięć razy. Ogólna zasada, jeśli piwo wyszło dobre, to gęstwa idzie dalej.

    Comment

    • michal44
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.10
      • 78

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gonzo29 Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeśli można to co należy z nimi zrobić po kolei, ile razy mogę je wykorzystać itd.
      Zobacz:


      Zbieranie gęstwy od 11 minuty.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X