Pilsner - Saflager23

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pisz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.06
    • 20

    #1

    Pilsner - Saflager23

    Witam,
    mam zamiar uwarzyć pierwsze piwo dolnej fermentacji tzn. Pilznera. I zastanawiam się czy jedna saszetka Saflager 23 wystarczy. Słody ześrutowane i pojutrze chciałem robić. Fermentować od początku chcę w piwnicy, tam mam ok 10 C. Zaraz potem wyjeżdżam na 4 dni i boję się, że może nie ruszyć. Wrócę i co wtedy? Zaczynać w ogóle?
    pozdrawiam
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Na 11-12*Blg powinna wystarczyć jedna. Tylko je uwodnij.

    Wyjedziesz to przynajmniej nie będziesz zaglądał.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • pisz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.06
      • 20

      #3
      Dzięki. Zaryzykuję więc. Ma być pilsner, więc będę celował w 12.

      Comment

      • pisz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.06
        • 20

        #4
        Niestety, z tym pilsnerem to raczej umowna sprawa. Okazało się że mam za mało saaza i na goryczkę musiałem dodać 10 g chinooka (reszta saaz). Odparowało mi tak dużo wody, że aby obniżyć ekstrakt (wychodził aż 14 Blg) wlałem ok 3 l. wody wprost z baniaka (z Biedronki) do wychłodzonej brzeczki. Spadło do 12 - jak chciałem. Tylko że nigdy tego nie robiłem - nie będzie infekcji? Wstawione do 13 st. C. PO. W środę wracam się okaże...

        Comment

        • oberzine
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2012.02
          • 228

          #5
          spokojnie, dolanie wody nic nie zaszkodzi, jakby była surowa z kranu to można było by się zastanawiać

          Comment

          • pisz
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.06
            • 20

            #6
            Po powrocie wygląda to tak, żre w rurce nic nie bulgocze, ale po otwarciu pokrywy, ładny kożuszek na powierzchni jest i zapach OK. Czy tak wygląda dolna burzliwa? w pomieszczeniu 12-13 C. Przenieść do chłodniejszego?

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Teraz to już pewnie po ptokach. Zostaw jak jest, fermentuje sobie. Rurkę na przyszłość wywal, jeden powód mniej do zmartwień.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • pisz
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.06
                • 20

                #8
                Czemu "po ptokach"?

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  Bo ten czas kiedy powinno być jak najzimniej już minął. Teraz już nie robi różnicy, a schłodzenie może skłonić drożdże do przerwania fermentacji. Poczekaj aż skończą i wtedy schłódź to piwo.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • pisz
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.06
                    • 20

                    #10
                    W piwnicy mam 7 st. C, jednak na suchych Saflager S-23 "wyczytałem", że optymalna temp. to 12-15, więc bałem się, że właśnie w 7 nie ruszą. Na cichą tam przeniosę.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • darekd
                      Eichbaum, Cronus German Pilsner
                      darekd
                      Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
                      Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
                      2025-01-04, 01:50
                    • SupeR_PiwosZ
                      Kamionka, (Czarnków) Pilsner Premium
                      SupeR_PiwosZ
                      Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)

                      Piwo jasne, pasteryzowane.

                      Ekstrakt: brak informacji.
                      Alk.: 5,6% obj.

                      Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
                      Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...
                      2024-12-31, 21:45
                    • Prusak
                      Duvel Moortgat, Vedett Extra Pilsner
                      Prusak
                      Alk. 5, 2%
                      W zapachu mineralność i szorstko-chmielowe nuty.
                      Piana bardzo obfita, gęsta, lekko kremowa, osadza malutkie czapki na szkle i utrzymuje się nad obrączką w lekkim kożuszku.
                      Kolor jaśnożołty, klarowne.
                      W smaku dominacja wyrazistej goryczki, właśnie z szorstkimi...
                      2025-01-02, 17:14
                    • Javox
                      Carlsberg UK, Brooklyn Pilsner
                      Javox
                      Lekki lagerek z alko 4.6% znany także u nas już od jakiegoś czasu.

                      Piana - spora, aż za duża.
                      Lacing - sporo.
                      Gaz - średni.
                      Barwa - jasna słomka.
                      Aromat - jakiś chmiel ziołowy na zbożowym.
                      Smak - lekko słodkawe, zbożowo ryżowe, lekko mydlane owoce...
                      2024-09-19, 14:10
                    • Prusak
                      Käbliku, Pilsner Urukell
                      Prusak
                      Nie, nie ma błędu w pisowni, tak nazwali swoje piwo piwowarzy z browaru w południowej Estonii.
                      Alk. 4, 4 % vol. Ekstraktu nie podano, za to mamy informację 37 IBU.
                      I rzeczywiście, goryczka wyrazista, ale przyjemna, lekko zaznaczona baza słodowa, Piwo jest lekkie, ale nie wodniste....
                      2024-05-09, 14:56
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...