Pilsner - Saflager23

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pisz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.06
    • 20

Pilsner - Saflager23

Witam,
    mam zamiar uwarzyć pierwsze piwo dolnej fermentacji tzn. Pilznera. I zastanawiam się czy jedna saszetka Saflager 23 wystarczy. Słody ześrutowane i pojutrze chciałem robić. Fermentować od początku chcę w piwnicy, tam mam ok 10 C. Zaraz potem wyjeżdżam na 4 dni i boję się, że może nie ruszyć. Wrócę i co wtedy? Zaczynać w ogóle?
    pozdrawiam
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

Na 11-12*Blg powinna wystarczyć jedna. Tylko je uwodnij.

Wyjedziesz to przynajmniej nie będziesz zaglądał.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• pisz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.06
      • 20

Dzięki. Zaryzykuję więc. Ma być pilsner, więc będę celował w 12.

Comment

• pisz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.06
        • 20

Niestety, z tym pilsnerem to raczej umowna sprawa. Okazało się że mam za mało saaza i na goryczkę musiałem dodać 10 g chinooka (reszta saaz). Odparowało mi tak dużo wody, że aby obniżyć ekstrakt (wychodził aż 14 Blg) wlałem ok 3 l. wody wprost z baniaka (z Biedronki) do wychłodzonej brzeczki. Spadło do 12 - jak chciałem. Tylko że nigdy tego nie robiłem - nie będzie infekcji? Wstawione do 13 st. C. PO. W środę wracam się okaże...

Comment

• oberzine
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2012.02
          • 228

spokojnie, dolanie wody nic nie zaszkodzi, jakby była surowa z kranu to można było by się zastanawiać

Comment

• pisz
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.06
            • 20

Po powrocie wygląda to tak, żre w rurce nic nie bulgocze, ale po otwarciu pokrywy, ładny kożuszek na powierzchni jest i zapach OK. Czy tak wygląda dolna burzliwa? w pomieszczeniu 12-13 C. Przenieść do chłodniejszego?

Comment

• zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

Teraz to już pewnie po ptokach. Zostaw jak jest, fermentuje sobie. Rurkę na przyszłość wywal, jeden powód mniej do zmartwień.

Comment

• pisz
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.06
                • 20

Czemu "po ptokach"?

Comment

• zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

Bo ten czas kiedy powinno być jak najzimniej już minął. Teraz już nie robi różnicy, a schłodzenie może skłonić drożdże do przerwania fermentacji. Poczekaj aż skończą i wtedy schłódź to piwo.

Comment

• pisz
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.06
                    • 20

W piwnicy mam 7 st. C, jednak na suchych Saflager S-23 "wyczytałem", że optymalna temp. to 12-15, więc bałem się, że właśnie w 7 nie ruszą. Na cichą tam przeniosę.

Comment

Przetwarzanie...
                    X