Witajcie,
Kupiłem ostatnio wspomniane wyżej drożdże do Saisona. Niestety okazało się, że data produkcji to marzec 2013, czyli 11 miesięcy temu.
Ponieważ nie mam dobrych doświadczeń z używaniem tych Activatorów (ostatnie 2 jakie używałem nie wystartowały w ogóle) proszę was o radę:
- ile wcześniej aktywować drożdże (planuję dać im 48 godzin)
- czy robić starter? Mój saison zaplanowany jest na 13,5 BLg. Na stronie Wyesta piszą, że niby do 15 Blg nie trzeba startera...
- czy czekać do pełnego spuchnięcia szaszetki?
Ostatnio używałem Bohemian Lager i Weihenstephen Weizen i pomimo, że saszetki nieco spuchły (nie czekałem do pełnego spuchnięcia, zgodnie z instrukcją) drożdże w ogóle nie ruszyły w brzeczce. Datę produkcji miały z sierpnia 2013 ale niewykluczone, że trochę za długo leżały w temperaturze pokojowej, jakieś 2-3 tygodnie. W tym upatruję przyczyny problemu.
Będę wdzięczny za sugestie.
Kupiłem ostatnio wspomniane wyżej drożdże do Saisona. Niestety okazało się, że data produkcji to marzec 2013, czyli 11 miesięcy temu.
Ponieważ nie mam dobrych doświadczeń z używaniem tych Activatorów (ostatnie 2 jakie używałem nie wystartowały w ogóle) proszę was o radę:
- ile wcześniej aktywować drożdże (planuję dać im 48 godzin)
- czy robić starter? Mój saison zaplanowany jest na 13,5 BLg. Na stronie Wyesta piszą, że niby do 15 Blg nie trzeba startera...
- czy czekać do pełnego spuchnięcia szaszetki?
Ostatnio używałem Bohemian Lager i Weihenstephen Weizen i pomimo, że saszetki nieco spuchły (nie czekałem do pełnego spuchnięcia, zgodnie z instrukcją) drożdże w ogóle nie ruszyły w brzeczce. Datę produkcji miały z sierpnia 2013 ale niewykluczone, że trochę za długo leżały w temperaturze pokojowej, jakieś 2-3 tygodnie. W tym upatruję przyczyny problemu.
Będę wdzięczny za sugestie.
Comment