Chciałbym zrobić (z ekstraktów słodowych) coś inspirowanego American Lagerem z Hausta, czyli pilsnera z wyraźną goryczką i cytrusowo-kwiatowymi posmakami amerykańskich chmieli (o ile się nie mylę Haust chmielił Marynką i Lubelskim, a z amerykańców na zimno Cascade, ale nie wiem czy tylko Cascade i czy tylko na zimno).
Czy ktoś mógłby rzucić okiem na poniższe pomysły i napisać czy coś sensownego ma szansę z tego wyjść, ew. zaproponować jakieś zmiany? (chodzi głównie o chmielenie)
Słód: WES jasny: 2x1,7 kg + 1x 0,5 kg;
Drożdże: świeża gęstwa z dwóch saszetek Saflager W 34/70, po „zwykłym” pilsnerze, który właśnie fermentuje
Dodatki: mech irlandzki 5 g. – na ostatnie 15 min.
Chmiel – i tu mam dwie opcje (chłodzę w wannie, stąd lekkie przesunięcie w czasie późniejszych faz chmielenia)
1. Opcja mniej „amerykaniecka”
Marynka(9%) 30g: 60 min
Marynka 15g: 45 min
Lubelski(4,2%) 20g: 10 min
Cascade(7,1%) 10g: 5 min
Lubelski 10g: 0 min
Cascade 10g: -5 min
Chmielenie na zimno: Cascade 20g: 3 dni
2. Opcja bardziej „amerykaniecka”
Marynka(9%) 30g: 60 min
Galaxy(13,1%) 10g: 45 min
Lubelski(4,2%) 15g: 10 min
Galaxy 10g: 5 min
Cascade(7,1%) 10g: 5 min
Lubelski 10g: 0 min
Cascade 5g: -5 min
Chmielenie na zimno: Cascade 20g: 3 dni
Osobiście bardziej się skłaniam ku opcji nr 1 (bo obawiam się, że opcja nr 2 będzie "trochę za bardzo"), chociaż oczywiście wszelkie modyfikacje są jak najbardziej dopuszczalne.
Blg zakładam ok 13’. IBU zakładałem gdzieś ok. 40-45, ale dopiero zainstalowałem BrewTargeta i chyba jeszcze wszystkiego nie ogarniam
Czy ktoś mógłby rzucić okiem na poniższe pomysły i napisać czy coś sensownego ma szansę z tego wyjść, ew. zaproponować jakieś zmiany? (chodzi głównie o chmielenie)
Słód: WES jasny: 2x1,7 kg + 1x 0,5 kg;
Drożdże: świeża gęstwa z dwóch saszetek Saflager W 34/70, po „zwykłym” pilsnerze, który właśnie fermentuje
Dodatki: mech irlandzki 5 g. – na ostatnie 15 min.
Chmiel – i tu mam dwie opcje (chłodzę w wannie, stąd lekkie przesunięcie w czasie późniejszych faz chmielenia)
1. Opcja mniej „amerykaniecka”
Marynka(9%) 30g: 60 min
Marynka 15g: 45 min
Lubelski(4,2%) 20g: 10 min
Cascade(7,1%) 10g: 5 min
Lubelski 10g: 0 min
Cascade 10g: -5 min
Chmielenie na zimno: Cascade 20g: 3 dni
2. Opcja bardziej „amerykaniecka”
Marynka(9%) 30g: 60 min
Galaxy(13,1%) 10g: 45 min
Lubelski(4,2%) 15g: 10 min
Galaxy 10g: 5 min
Cascade(7,1%) 10g: 5 min
Lubelski 10g: 0 min
Cascade 5g: -5 min
Chmielenie na zimno: Cascade 20g: 3 dni
Osobiście bardziej się skłaniam ku opcji nr 1 (bo obawiam się, że opcja nr 2 będzie "trochę za bardzo"), chociaż oczywiście wszelkie modyfikacje są jak najbardziej dopuszczalne.
Blg zakładam ok 13’. IBU zakładałem gdzieś ok. 40-45, ale dopiero zainstalowałem BrewTargeta i chyba jeszcze wszystkiego nie ogarniam
Comment