Pils w stylu American Lagera z Hausta

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ksieciuniu
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 157

    Pils w stylu American Lagera z Hausta

    Chciałbym zrobić (z ekstraktów słodowych) coś inspirowanego American Lagerem z Hausta, czyli pilsnera z wyraźną goryczką i cytrusowo-kwiatowymi posmakami amerykańskich chmieli (o ile się nie mylę Haust chmielił Marynką i Lubelskim, a z amerykańców na zimno Cascade, ale nie wiem czy tylko Cascade i czy tylko na zimno).

    Czy ktoś mógłby rzucić okiem na poniższe pomysły i napisać czy coś sensownego ma szansę z tego wyjść, ew. zaproponować jakieś zmiany? (chodzi głównie o chmielenie)

    Słód: WES jasny: 2x1,7 kg + 1x 0,5 kg;

    Drożdże: świeża gęstwa z dwóch saszetek Saflager W 34/70, po „zwykłym” pilsnerze, który właśnie fermentuje

    Dodatki: mech irlandzki 5 g. – na ostatnie 15 min.

    Chmiel – i tu mam dwie opcje (chłodzę w wannie, stąd lekkie przesunięcie w czasie późniejszych faz chmielenia)

    1. Opcja mniej „amerykaniecka”
    Marynka(9%) 30g: 60 min
    Marynka 15g: 45 min
    Lubelski(4,2%) 20g: 10 min
    Cascade(7,1%) 10g: 5 min
    Lubelski 10g: 0 min
    Cascade 10g: -5 min
    Chmielenie na zimno: Cascade 20g: 3 dni

    2. Opcja bardziej „amerykaniecka”
    Marynka(9%) 30g: 60 min
    Galaxy(13,1%) 10g: 45 min
    Lubelski(4,2%) 15g: 10 min
    Galaxy 10g: 5 min
    Cascade(7,1%) 10g: 5 min
    Lubelski 10g: 0 min
    Cascade 5g: -5 min
    Chmielenie na zimno: Cascade 20g: 3 dni

    Osobiście bardziej się skłaniam ku opcji nr 1 (bo obawiam się, że opcja nr 2 będzie "trochę za bardzo"), chociaż oczywiście wszelkie modyfikacje są jak najbardziej dopuszczalne.

    Blg zakładam ok 13’. IBU zakładałem gdzieś ok. 40-45, ale dopiero zainstalowałem BrewTargeta i chyba jeszcze wszystkiego nie ogarniam
    Last edited by ksieciuniu; 2014-02-07, 22:34.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ksieciuniu Wyświetlenie odpowiedzi
    1. Opcja mniej „amerykaniecka”
    Marynka(9%) 30g: 60 min
    Marynka 15g: 45 min
    Lubelski(4,2%) 20g: 10 min
    Cascade(7,1%) 10g: 5 min
    Lubelski 10g: 0 min
    Cascade 10g: -5 min
    Chmielenie na zimno: Cascade 20g: 3 dni
    Ja to widzę tak:
    1. Wrzuciłbym całą Marynkę od razu na 60 min. Jeśli jednak nie chcesz zbyt mocnej goryczki to poprzestań na 30g na 60 min, a 15g na 45 min imho bez sensu - to za długie gotowanie aby wnieść bogaty smak chmielu a skracanie gotowania dla goryczki to strata materiału.
    2. Lubelski dałbym tylko na aromat, czyli całe 30g na 0 min, ew. połowę na 5 min. Jakoś nie pasuje mi jego trawiasty smak - ale to moje subiektywne odczucie, nie sugeruj się i spróbuj, może Tobie posmakuje. W zamian na 20 min wrzuciłbym 15-20g Cascade.
    3. Nie mam wielkiego doświadczenia w chmieleniu na zimno bo na razie stosowałem je tylko w 5 spośród 65 uwarzonych warek ale moim zdaniem 20g Cascade na 3 dni to może być trochę za mało - albo raczej za krótko.

    A po sprawdzeniu notatek znalazłem swojego pilsa z października 2009 roku chmielonego tak (na 15 litrów, 11* Blg):

    15g Marynka - 60 min
    15g Cascade - 15 min
    15g Cascade - 5 min

    W opisie ze spraw Ciebie interesujących mam średnio intensywny aromat cytrusowy (głównie cytryna) z lekką nutką jasnych owoców - trzeba jednak brać poprawkę na fakt że to był niemiecki Cascade a ten z USA podobno (nie wiem, nie próbowałem) jest bardziej aromatyczny. Więc w przypadku Twojego piwa aromat powinien wyjść zdecydowanie mocniejszy.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • ksieciuniu
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.11
      • 157

      #3
      Dzięki za rady.
      Goryczkę zmieniłem, co do chmielenia na smak/aromat i na zimno poszedłem na pewien kompromis
      (znaczy się jeszcze nie poszedłem, bo czekam na zwolnienie gęstwy i lepsza pogodę za oknem – tydzień temu jak nastawiałem pilsa w piwnicy miałem 9’c, wczoraj już 15’C )

      Aktualna wersja jest taka:
      Marynka(9%) 40g: 60 min
      Lubelski(4,2%) 15g: 10 min
      Galaxy (13,1%) 10 g: 10 min
      Cascade(7,1%) 10g: 5 min
      Lubelski 15g: 0 min
      Cascade 10g: -5 min
      Chmielenie na zimno: Cascade 30g: 4 dni

      Po ostatnim pilsie zostało mi jeszcze z 8-9 g. Saaza, ale tu już chyba nie ma co tym mieszać.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X