Refermentacja Porteru

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mecedo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 50

    Refermentacja Porteru

    Czy po zabutelkowaniu porteru należy trzymać go przez dwa tygodnie w temperaturze 18 stopni, by zaszła refermentacja i dopiero wtedy odłożyć na kilka miesięcy leżakowania w niskiej temperaturze? Nie doda to estrowych posmaków?
  • oberzine
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.02
    • 228

    #2
    18 stopni to nie jest tak wysoka temperatura aby wyszły ci estry z kilku gram cukru

    Comment

    • michal44
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.10
      • 78

      #3
      Poza tym zależy kiedy chcesz pić to piwo - jeśli masz jeszcze coś w piwnicy i się nie spieszy nie ma potrzeby trzymania w wyższej temperaturze. Drożdże i tak zjedzą w końcu wszystko co mogą.

      Comment

      • mecedo
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.08
        • 50

        #4
        Uwarzyłem na następną zimę, tak więc z 8 miesięcy poleży

        Comment

        Przetwarzanie...
        X