Witam.
Pierwszy raz mam problem ze zbyt słabym odfermentowaniem brzeczki. Zasyp to 5kg. Pilźnieński i 1kg. Monachijski. Brzeczka na starcie miała ładne 13Blg. Drożdże to BREWGo-01 firmy Biowin. Temperatura i czas zacierania odpowiednie. Drożdże oczywiście świeże i przed dodaniem uwodnione. Temperatura pomieszczenia gdzie stał fermentator około 15C czyli jak na te drożdże idealna. Ale po 9 dniach mam ciągle wysokie Blg. około 5,5Blg. i nie spada. Baligometr mam dobry temperatura mierzonej brzeczki miała 20C.
W związku z tym mam takie pytanie czy zlewać na cichą czy może zlać i jeszcze raz dodać drożdże. Czy brzeczka ruszy ponownie i uda się jeszcze trochę odfermentować. dzięki za wszelkie sugestie.
Pierwszy raz mam problem ze zbyt słabym odfermentowaniem brzeczki. Zasyp to 5kg. Pilźnieński i 1kg. Monachijski. Brzeczka na starcie miała ładne 13Blg. Drożdże to BREWGo-01 firmy Biowin. Temperatura i czas zacierania odpowiednie. Drożdże oczywiście świeże i przed dodaniem uwodnione. Temperatura pomieszczenia gdzie stał fermentator około 15C czyli jak na te drożdże idealna. Ale po 9 dniach mam ciągle wysokie Blg. około 5,5Blg. i nie spada. Baligometr mam dobry temperatura mierzonej brzeczki miała 20C.
W związku z tym mam takie pytanie czy zlewać na cichą czy może zlać i jeszcze raz dodać drożdże. Czy brzeczka ruszy ponownie i uda się jeszcze trochę odfermentować. dzięki za wszelkie sugestie.
Comment