Wysoki Blg. po 9 dniach fermentacji.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • harrymartin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 14

    Wysoki Blg. po 9 dniach fermentacji.

    Witam.
    Pierwszy raz mam problem ze zbyt słabym odfermentowaniem brzeczki. Zasyp to 5kg. Pilźnieński i 1kg. Monachijski. Brzeczka na starcie miała ładne 13Blg. Drożdże to BREWGo-01 firmy Biowin. Temperatura i czas zacierania odpowiednie. Drożdże oczywiście świeże i przed dodaniem uwodnione. Temperatura pomieszczenia gdzie stał fermentator około 15C czyli jak na te drożdże idealna. Ale po 9 dniach mam ciągle wysokie Blg. około 5,5Blg. i nie spada. Baligometr mam dobry temperatura mierzonej brzeczki miała 20C.
    W związku z tym mam takie pytanie czy zlewać na cichą czy może zlać i jeszcze raz dodać drożdże. Czy brzeczka ruszy ponownie i uda się jeszcze trochę odfermentować. dzięki za wszelkie sugestie.
    http://ogrodzenia.like.pl/
  • oberzine
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.02
    • 228

    #2
    powinno jeszcze dofermentować, taki wynik w 9 dni w 15 stopniach to nie tragedia, możesz ewentualnie przenieść w cieplejsze miejsce na trochę, ale na razie bym nic nie ruszał
    Last edited by oberzine; 2014-02-09, 16:38.

    Comment

    • michal44
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.10
      • 78

      #3
      W jakiej temperaturze zacierałeś? Może za krótka przerwa maltozowa i za długa dekstrynująca.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X