Mieszanie w trakcie fermentacji burzliwej celem wzruszenia drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Humanista
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 10

    Mieszanie w trakcie fermentacji burzliwej celem wzruszenia drożdży

    Witam,

    Tak się na luźno zastanawiam, jakie efekty mogłoby dać delikatne przemieszanie fermentującego piwa w np. czwartym dniu burzliwej fermentacji, kiedy drożdże już większość roboty zrobiły, celem podniesienia drożdży z dna i pobudzenia do pracy.

    Ciekaw jestem, jak by to wpłynęło na stopień odfermentowania i czy mogło by piwu pomóc poprzez pobudzenie drożdży w związku z:
    - błędami zacierania,
    - słabymi drożdżami, błędami w rehydratacji,
    - dużymi piwami, gdzie drożdże mają ciężką robotę i już dość alkoholowe środowisko.

    Przerabialiście kiedyś coś takiego?

    R.
    Z inwestowaniem jak z piwem - co się uwarzyło, trzeba wypić...
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    -zdecydowanie nie
    -nie
    -jeśli to połączyć z podniesieniem temperatury, to może pomóc

    Comment

    • barsliw
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.08
      • 289

      #3
      Wydaje mi się, że Twoja wypowiedź byłaby bardziej wartościowa gdybyś trochę ją rozwinął

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Pytanie jest tak ogólne, że można opracowanie napisać.

        Co konkretnie chcesz wiedzieć? Może będę potrafił pomóc.

        Comment

        • ElDesmadre
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.05
          • 155

          #5
          Dołączę do pytania bo mi po dobie bardzo intensywnego bulkania bulkać przestały. Termometr na obudowie wskazuje 17 stopni, więc trochę mało (górna fermentacja, drożdże Maoribrew) i się zastanawiam czy nie wstawić fermentora do pomieszczenia z temperaturą około 20 stopni i trochę nie rozhuśtać.
          http://thebeervault.blogspot.com

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Zmierz gęstość, będziesz coś wiedział.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • kony
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.08
              • 1701

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Humanista Wyświetlenie odpowiedzi
              Mieszanie w trakcie fermentacji burzliwej celem wzruszenia drożdży
              A ja się zastanawiam dlaczego ci zależy żeby drożdże się wzruszyły? Będą lepiej żarły od tego?
              Nie wiem, moim zdaniem mieszanie nic nie da ale może spróbuj włączyć im jakiś melodramat albo chociaż nastrojową muzykę i mów do nich czułe słówka...

              Comment

              • Humanista
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.01
                • 10

                #8
                Zaznaczam, że ja nie mam jakiegoś nagłego problemu z zatrzymanym bulkaniem

                A podniesienie drożdży z dna miałby im ułatwić dostęp do cukrów znajdujących się jeszcze w fermentującej zawiesinie.
                Z inwestowaniem jak z piwem - co się uwarzyło, trzeba wypić...

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #9
                  Przy silnie flokuujących szczepach ma to sens.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Nie ma. Żywe drożdże znajdują się w całej objętości piwa, niezależnie od bulkania. Fermentujące piwo ulega stałemu, samoczynnemu mieszaniu. W czym zamieszanie chochlą ma poprawić pracę drożdży?

                    Humanista niech zaś poczyta o dyfuzji i jako wpływ ma to zjawisko na lokalne stężenie cukru w fermentującym piwie.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X