Gęstwa z CDA 16,5 blg

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heman
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.12
    • 62

    #1

    Gęstwa z CDA 16,5 blg

    Cześć
    Mam pytanie: czy jest sens zbierać gęstwę z piwa CDA o 16,5 blg? Zadane były suche drożdże US-05, czy będą się one jeszcze nadawały ? Przy zlewaniu na cichą (na burzliwej odfermentowały do 6 blg) , dość szybko odżyły i pojawiały się jakieś bąbelki na wierzchu gęstwy w fermentorze, więc zebrałem je do słoika.

    Pozdro
    http://dziennikpiwny.blogspot.com/
  • belze
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.02
    • 301

    #2
    Po co zadajesz to samo pytanie 2 razy (piwoorg), jeśli już tam dostałeś poprawną odpowiedź?

    Gęstwę możesz zawsze zbierać, powyżej 16blg jest już trochę sfatygowana, ale jest w niej jeszcze dużo żywych drożdży.

    Comment

    • heman
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.12
      • 62

      #3
      Posty pisałem w tym samym czasie. Tak, dostałem tam satysfakcjonującą odpowiedź. Dzieki Pozdro

      Edit: Jeśli masz prawdziwą datę urodzin w profilu, to urodziliśmy się tego samego dnia tego samego roku
      Ostatnia zmiana dokonana przez heman; 2014-02-11, 11:30.
      http://dziennikpiwny.blogspot.com/

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Elektryk
        gestwa wb-06 do AIPA
        Elektryk
        Cześć mam dylemat co za piwo Mi wyjdzie z gestwa wb-06 słody pale ale , karmelowy, monachijski,
        wiedeński.Została mi gestwa po weizenie a pszenicy ni chuchu, chodzi mi czy popsuje mi smak AIPY
        czy pójdzie to pić
        2016-10-31, 18:10
      • darekd
        Ladenburger, Bad Santa Weizenbock XMS SPCL Edition 23
        darekd
        Browar z Badenii-Wirtembergii, który lata temu miał pszenicznego koźlaka na rynku polskim pod tą marką:

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...warmia-tarczyn

        To ma 16% ekstr. i 8 % alk.

        Ten...
        2024-02-21, 01:23
      • zurus87
        Film, smuga na piwie. Infekcja bakteryjna?
        zurus87
        Witam
        Jakiś czas temu uwarzyłem witbier-a ale po fermentacji burzliwej zaówarzyłem że na jego powierzchni pojawiła się smuga, jakby coś tłustego. Wygląda jak delikatny korzuch bezbarwny. Czasem jak zbyt długo parzy się herbatę pojawia się coś takiego na powierzchni. Piwo jest już...
        2018-03-20, 09:51
      • wirdar1
        Brewkit Czech Pils
        wirdar1
        Witam
        To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
        Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
        13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
        2023-03-21, 15:51
      • darekd
        ? [Harpagan], Kazuar Chichotliwy
        darekd
        DDH Hazy IPA
        16,5% ekstr.,
        6,3% alk.
        Chmiele: Nelson Sauvin i Enigma

        Aromat - winogrona, tropikalne owoce , ale bez specjalnej wyrazistości, trochę plącze się kokos.
        Piana - średnia, niezbyt trwała, szczątkowy kożuszek na dłużej
        Barwa - zabielona,...
        2022-08-21, 23:19
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...