Filtracja bez wysładzania

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Humanista
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 10

Filtracja bez wysładzania

Witam,

Jako że przygotowując się do warzenia poszedłem o krok dalej i kupiłem garnek o pojemności 50l, zastanawiam się nad nastawieniem bardzo rzadkiego zacieru (np. 28 l. na 4 kg słodu), a następnie zamiast wysładzania, zwyczajnie odebraniem brzeczki z całości zawiesiny, np. do 23 l, zakładając że 5l zwiąże się z młótem.

Co myślicie o takim podejściu? Jak może to zmienić końcowe piwo, w porównaniu do wysładzania ciągłego lub na raty?

Pozdrawiam,

Radek
    Z inwestowaniem jak z piwem - co się uwarzyło, trzeba wypić...
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

Będziesz miał niższą wydajność, ale spokojnie można tak zrobić.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

w taki sposób robi się piwo w maszynce do piwa typu braumeister.

Comment

Related Topics

Collapse

• Gringo
        Żnin, Janickiego 1, Stacja Filtracja
        Gringo
        Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
        Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
        2020-08-16, 18:59
      • Charlie44
        Problemy z gęstością początkową.
        Charlie44
        Cześć wszystkim,

Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
        Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
        2019-01-14, 12:59
      • dadek
        Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
        dadek
        Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
        2024-10-06, 21:38
      • Rezor
        Zakwaszenie piwa podczas wysładzania
        Rezor
        Witam,
        Ostatnio uwarzyłem naprawdę dobrego rye stouta z zestawu autorskiego. Tak mi i znajomym przypadł do gustu, że postanowiłem uwarzyć po raz drugi. Ponieważ filtraca tak gęstego zacieru jest dość pracochłonna poprzednim razem podgrzewałem 2 litry wody w osobnych garach. zlewałem...
        2018-08-21, 10:17
      • Alkoneser
        Browary restauracyjne w Polsce
        Alkoneser
        Cześć,
        mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
        2024-08-05, 11:26
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...