Filtracja bez wysładzania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Humanista
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 10

    Filtracja bez wysładzania

    Witam,

    Jako że przygotowując się do warzenia poszedłem o krok dalej i kupiłem garnek o pojemności 50l, zastanawiam się nad nastawieniem bardzo rzadkiego zacieru (np. 28 l. na 4 kg słodu), a następnie zamiast wysładzania, zwyczajnie odebraniem brzeczki z całości zawiesiny, np. do 23 l, zakładając że 5l zwiąże się z młótem.

    Co myślicie o takim podejściu? Jak może to zmienić końcowe piwo, w porównaniu do wysładzania ciągłego lub na raty?

    Pozdrawiam,

    Radek
    Z inwestowaniem jak z piwem - co się uwarzyło, trzeba wypić...
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Będziesz miał niższą wydajność, ale spokojnie można tak zrobić.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

      #3
      w taki sposób robi się piwo w maszynce do piwa typu braumeister.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X