Gęstwa z dolniaków - czy można po prostu zalać?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ksieciuniu
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 157

    #1

    Gęstwa z dolniaków - czy można po prostu zalać?

    Chciałbym wykorzystać gęstwę z fermentujacej właśnie warki (2 tyg w 13-14 'C) - nigdy wcześniej tego nie robiłem, stąd kilka pytań.

    Stan faktyczny:
    - obecna warka robiona na dwóch saszetkach Saflager W 34/70 (2x11,5 g.);
    - planuję tego samego dnia zlać obecną warkę na cichą i nastawić nową;
    - obecna warka to pilsner, kolejna to też będzie pilsner, tylko, że z dodatkiem amerykańskich chmieli (pewnie ok 20 l. i 12-13 Blg);

    Pytania:
    1. Czy są jakieś przeciwskazania do użycia gęstwy od razu do kolejnej warki?

    2. Czy gęstwę pozostałą po zdekantowaniu obecnej warki mogę od razu wykorzystać w stanie takim jak zostanie (zalać nową brzeczką) czy muszę coś z nią zrobić (przepłukać, coś rozdzielać,…);

    3. Czy mogę użyć całej ilości gęstwy (z 2 saszetek) czy tylko jakiejś jej części (a jeżeli części to ile; gdzieś czytałem o 220 ml.) – dodam, że ew. reszty gęstwy nie zamierzam przechowywać, więc jakby coś to nie muszę na niej „oszczędzać”.
    Chodzi więc o to czy pozostawienie zbyt dużej ilości gęstwy mieć jakieś negatywne skutki (np. smakowe) czy tylko chodzi o to, że wystarczy dać mniej (niewykorzystaną resztę i tak wyrzucę).
    Czytałem, że jak zbyt dużo drożdży (gęstwy) to całość może wykipieć, ale czy przy dolniakach, niskich temperaturach i 20 litrach w 30-litrowym fermentorze to rzeczywiście jest realne zagrożenie?

    4. Jeżeli miałbym użyć tylko część gęstwy, to „którą część” – tzn. zbieraną z górnej części osadu z dna; z dolnej części czy jeszcze jakoś inaczej? (ponieważ zamierzam jej używać od razu, to opcja z czekaniem, aż rozdzieli mi się w słoiku na trzy warstwy raczej chyba odpada);
    Z tego co czytałem, to chyba górna warstwa tego co zostanie w fermentorze jest lepsza, ale czy pozostawienie dodatkowo tej dolnej może zaszkodzić, czy jest ona tylko gorsza (mniej efektywna) – pytam, gdyby się okazało nie ma przeciwskazań przed zostawieniem zbyt dużej ilości gęstwy (patrz pyt. nr 3), to myślałem, żeby nic w niej nie babrać (przekładać, rozdzielać – bo zawsze to dodatkowa okazja do infekcji), tylko całość, która zostanie zalać nową brzeczką.

    5. PYTANIE NIE NA TEMAT Mając do dyspozycji pomieszczenia z temperaturami 15’C i 5-6’C które lepiej wybrać do W 34/70 (producent niby podaje temp. fermentacji 9-15, optymalną 12). Czyli czy lepiej wystartować w np. 14’C, uwinąć ciepłym kocem i wstawić do tych 6’C czy lepiej wystartować w 11’C, owinąć zimnym kocem i wstawić do tych 15’C ? Wiem, że jedno i drugie to prowizorka, ale takie warunki chwilowo mam (a patrząc na prognozy pogody na najbliższe 2 tyg. zmian nie widać).

    Z góry dzięki za wszelkie rady.
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    1. Wręcz przeciwnie, jest sporo wskazań.

    2. Lepiej zebrać z fermentora i zadać od razu w nowym wiadrze.

    3. Jeśli chcesz fermentować w dolnej granicy to 400-500ml nie będzie przesadą. Jeśli chcesz zaczynać w wyższej temperaturze, to 250ml wystarczy. Nic nie wykipi, a za dużo to nie zdrowo.

    4. Dokłądnie, górna część z dna. Będziesz widział, co jest ładne i czyste.

    5. Ja bym próbował pierwszy tydzień fermentować w 6*C, a potem podnosić temp, ale możesz fermentować na różne sposoby.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2014-02-17, 13:37.

    Comment

    • ksieciuniu
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.11
      • 157

      #3
      Dzięki za wyjaśnienia.

      Ad. 2 - Czyli bez żadnego płukania?

      Ad. 3 – Z czystej ciekawości i dla samorozwoju dopytam o to „za dużo to nie zdrowo” – czy poza mądrością ludową chodzi o drożdżowe posmaki w piwie, zbyt duże odfermentowanie, zbyt gwałtowną fermentację czy coć innego?

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        2. Bez płukania.

        3. Nie chodzi ani o posmaki drożdżowe, ani o odfermentowanie, bo drożdże mają odfermentować piwo. Jest trochę negatywnych skutków, teraz czytam o tym więc nie potrafię jeszcze wszystkiego wymienić, ale między innymi jest to zbyt szybki start fermentacji. Czyli zbyt krótki lag w trakcie którego drożdże wzmacniają ściany komórkowe i przygotowują się do "pracy". Kolejny problem to zmniejszona produkcja estrów i zwiększona produkcja fuzli. Pamiętaj jednak, że o wiele gorzej jest zadać za mało niż za dużo. Drożdży lagerowych zadajemy mniej więcej dwa razy więcej niż aleowych.

        Comment

        • ksieciuniu
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.11
          • 157

          #5
          Ale czy ten zbyt krótki lag dotyczy też już zaprawionych w boju drożdży ze świeżej gęstwy? - tak się tylko zastanawiam;
          bardzo dziękuję za informacje i oczywiście się do nich zastosuję - wezmę pół litra z wierzchu (tak sobie myślę, że zmierzę ile łyżek/chochelek wchodzi na pół litra, żeby wyeliminować przenoszenie do półlitrowego naczynia i wrzucić od razu do nowego fermentora).

          Zakładam, że gdyby ta gęstwa miała czekać na nową brzeczkę w fermentorze/słoiku przez 1-2 godziny, to nic złego się nie stanie (lepiej żeby czekala w temperaturze pokojowej czy w tych 6'C ?)
          Ostatnia zmiana dokonana przez ksieciuniu; 2014-02-17, 14:21.

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #6
            Z jednej strony zaprawionych, a z drugiej zmęczonych i zanieczyszczonych. Co do laga, to w brzeczce masz określoną ilość składników odżywczych(mikroelementów etc.) i jak drożdży będzie za dużo, to każdy z nich nei dostanie swojej porcji, to samo z tlenem. Poza tym czas i intensywność mnożenia się drożdży mają wpływ na smak, jak już wcześniej pisałem. Nie traktuj tego jako prawdy objawione, tylko jako zasady, które wyczytałem i do nich staram się stosować.
            Nie ma się też zbytnio co tym przejmować, bo nie jesteś w stanie dokładnie określić ilości żywych komórek w gęstwie.

            Nawet przez tydzień, czy dwa nic jej się nie stanie. Lepiej nie zmieniać drożdżom za często temperatury jeśli nie ma takiej potrzeby.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • dadek
              Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
              dadek
              Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
              2024-10-23, 00:37
            • kaczka116
              Socho, Pewnego Razu W Socho
              kaczka116
              Piwo gotowe do oceny
              2020-09-08, 08:40
            • dadek
              Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
              dadek
              Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
              2024-10-14, 01:47
            • dadek
              Austria, Wiedeń, Absberggasse 27, Bräuhaus Ten. Fifty.
              dadek
              30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
              Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...
              2024-05-23, 23:56
            • dadek
              Niemcy, Erlangen, Verzigmannstraße 4, Steinbach Bräu
              dadek
              Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
              2023-12-08, 01:06
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...