Witam , jako iż studuje zdala od domu i nie wracam co tydzień mam pewien problem. Chciałbym w ten piątek uwarzyć piwo i zlać na burzliwą. W niedziele wyjeżdzam i nie będzie mnie przez dwa tygodnie w domu. Czy mógłbym zrobić coś takiego, że piwo fermentowałoby w jednym fermentorze przez dwa tygodnie bez żadnego przelewania? Po dwóch tygodniach przyjechałbym i zabutelkował. Jako że warzę teraz AIPA to ewentualnie po tygodniu (czy nawet wcześniej), mógłbym poprosić kogoś o dodanie chemielu. Czy taki proces nie wpłynie w żadnym wypadku na smak piwa? Kiedy najlepiej dodać chmiel przy fermentacji AIPY? Nie wiem jak innaczej mógłbym rozwiązać mój problem. Będe wdzięczny za wszelką pomoc.
Fermentacja bużliwa połączona z cichą
Collapse
X
-
Sporo osób tak robi tylko lepiej jak tą fermentację przeprowadzisz w wiadrze bez kranika a potem przed butelkowaniem przelejesz do tego z kranikiem. Nigdy nie wiadomo, czy kranik jest dokładnie wyczyszczony i szczelnie zamontowany a jak "tracisz kontrolę" nad piwem na 2 tyg. to lepiej ograniczać nieprzewidziane okoliczności.
-
-
Nigdy nie chmieliłem na zimno, to się nie wypowiem a co do rurki, to zawsze jej używam. W Twoim przypadku dodatkowo rozszczelnienie fermentora na 2 tyg. nie byłoby raczej dobrym rozwiązaniem więc użyłbym rurki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polsyn Wyświetlenie odpowiedziTak właśnie planowałem - w fermentorze bez kranika, a pytanie kolejne czy lepiej z rurka fermentacyjna czy bez? I chmiel dodać po tygodniu tak?
Comment
-
-
-
Witam,
Nie chciałem zakładać tematu więc podłączę się do kolegi skoro temat o fermentacji.
Kilka dni temu uwarzyłem swoje pierwsze piwo Alt bier. Pierwszej nocy wszystko było ok, drożdże pracowały, słychać było bulgotanie w kadzi. Następnego dnia był już jednak spokój. Obecnie od uwarzenia minęły 4 dni i nie wiem czy piwo fermentuje w sposób właściwy. Z tego co wiem powinna na piwie zebrać się obfita piana ale nic takiego nie zaobserwowałem - czy to typowe dla tego gatunku piwa ?
Comment
-
-
masz cukromierz?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzimasz cukromierz?
Comment
-
-
sprawdz za tydzień i przestań obserwować bulki.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Micber123 Wyświetlenie odpowiedziKilka dni temu uwarzyłem swoje pierwsze piwo Alt bier. Pierwszej nocy wszystko było ok, drożdże pracowały, słychać było bulgotanie w kadzi. Następnego dnia był już jednak spokój. Obecnie od uwarzenia minęły 4 dni i nie wiem czy piwo fermentuje w sposób właściwy...
Comment
-
Comment