Fermentacja bużliwa połączona z cichą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polsyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 26

    Fermentacja bużliwa połączona z cichą

    Witam , jako iż studuje zdala od domu i nie wracam co tydzień mam pewien problem. Chciałbym w ten piątek uwarzyć piwo i zlać na burzliwą. W niedziele wyjeżdzam i nie będzie mnie przez dwa tygodnie w domu. Czy mógłbym zrobić coś takiego, że piwo fermentowałoby w jednym fermentorze przez dwa tygodnie bez żadnego przelewania? Po dwóch tygodniach przyjechałbym i zabutelkował. Jako że warzę teraz AIPA to ewentualnie po tygodniu (czy nawet wcześniej), mógłbym poprosić kogoś o dodanie chemielu. Czy taki proces nie wpłynie w żadnym wypadku na smak piwa? Kiedy najlepiej dodać chmiel przy fermentacji AIPY? Nie wiem jak innaczej mógłbym rozwiązać mój problem. Będe wdzięczny za wszelką pomoc.
    Last edited by anteks; 2014-02-19, 22:43. Powód: ortograf
  • EzEt
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.03
    • 156

    #2
    Sporo osób tak robi tylko lepiej jak tą fermentację przeprowadzisz w wiadrze bez kranika a potem przed butelkowaniem przelejesz do tego z kranikiem. Nigdy nie wiadomo, czy kranik jest dokładnie wyczyszczony i szczelnie zamontowany a jak "tracisz kontrolę" nad piwem na 2 tyg. to lepiej ograniczać nieprzewidziane okoliczności.
    https://www.facebook.com/browarbaluty/

    Comment

    • polsyn
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.08
      • 26

      #3
      Tak właśnie planowałem - w fermentorze bez kranika, a pytanie kolejne czy lepiej z rurka fermentacyjna czy bez? I chmiel dodać po tygodniu tak?

      Comment

      • EzEt
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.03
        • 156

        #4
        Nigdy nie chmieliłem na zimno, to się nie wypowiem a co do rurki, to zawsze jej używam. W Twoim przypadku dodatkowo rozszczelnienie fermentora na 2 tyg. nie byłoby raczej dobrym rozwiązaniem więc użyłbym rurki.
        https://www.facebook.com/browarbaluty/

        Comment

        • Jurandp
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.09
          • 8

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polsyn Wyświetlenie odpowiedzi
          Tak właśnie planowałem - w fermentorze bez kranika, a pytanie kolejne czy lepiej z rurka fermentacyjna czy bez? I chmiel dodać po tygodniu tak?
          Lepiej z rurką nie będziesz doglądał piwa lepiej niech będzie zamknięte. Chmielu dodaje się na 4-5 dni przed zlaniem do butelek jedyny warunek to zakończenie fermentacji burzliwej. Nie wiadomo czy po tygodniu drożdże zakończą robotę, proponuję zostawić dwa tygodnie burzliwej jak wrócisz zlać na cichą na ok 7-10 dni w nieco niższej temperaturze, na ostatnie 4-5 dni chmielić na zimno.

          Comment

          • polsyn
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.08
            • 26

            #6
            Czyli w sumie na ok 4 tygodnie zostawić, niech piwo spokojnie dofermentuje? Nie jest to troche za długi okres? Niestety również, cała fermentacja musiałby się odbywać w jednej temperaturze, gdyż tylko takie mam warunkie w piwnicy
            Last edited by polsyn; 2014-02-19, 14:24.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Może ktoś poprawi ortografa w tytule, bo wstyd i obciach jak cholera ...

              Comment

              • Micber123
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.02
                • 5

                #8
                Witam,
                Nie chciałem zakładać tematu więc podłączę się do kolegi skoro temat o fermentacji.
                Kilka dni temu uwarzyłem swoje pierwsze piwo Alt bier. Pierwszej nocy wszystko było ok, drożdże pracowały, słychać było bulgotanie w kadzi. Następnego dnia był już jednak spokój. Obecnie od uwarzenia minęły 4 dni i nie wiem czy piwo fermentuje w sposób właściwy. Z tego co wiem powinna na piwie zebrać się obfita piana ale nic takiego nie zaobserwowałem - czy to typowe dla tego gatunku piwa ?

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  masz cukromierz?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Micber123
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.02
                    • 5

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    masz cukromierz?
                    Jasne, jaki powinien być poziom cukru ?

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      sprawdz za tydzień i przestań obserwować bulki.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Micber123 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Kilka dni temu uwarzyłem swoje pierwsze piwo Alt bier. Pierwszej nocy wszystko było ok, drożdże pracowały, słychać było bulgotanie w kadzi. Następnego dnia był już jednak spokój. Obecnie od uwarzenia minęły 4 dni i nie wiem czy piwo fermentuje w sposób właściwy...
                        Jakbyś choć trochę poczytałe teorii, wiedziałbyś, że przypadku górnej fermentacji drożdże zasadniczą robotę odwalają w dobę, czasem nawet krócej. Wydłużenie etapu fermentacji głównej do 7 dni służy tylko dofermentowaniu, uspokojeniu piwa i osadzeniu się większości śmieci na dnie.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X