Witam , jako iż studuje zdala od domu i nie wracam co tydzień mam pewien problem. Chciałbym w ten piątek uwarzyć piwo i zlać na burzliwą. W niedziele wyjeżdzam i nie będzie mnie przez dwa tygodnie w domu. Czy mógłbym zrobić coś takiego, że piwo fermentowałoby w jednym fermentorze przez dwa tygodnie bez żadnego przelewania? Po dwóch tygodniach przyjechałbym i zabutelkował. Jako że warzę teraz AIPA to ewentualnie po tygodniu (czy nawet wcześniej), mógłbym poprosić kogoś o dodanie chemielu. Czy taki proces nie wpłynie w żadnym wypadku na smak piwa? Kiedy najlepiej dodać chmiel przy fermentacji AIPY? Nie wiem jak innaczej mógłbym rozwiązać mój problem. Będe wdzięczny za wszelką pomoc.
Fermentacja bużliwa połączona z cichą
Collapse
X
-
Sporo osób tak robi tylko lepiej jak tą fermentację przeprowadzisz w wiadrze bez kranika a potem przed butelkowaniem przelejesz do tego z kranikiem. Nigdy nie wiadomo, czy kranik jest dokładnie wyczyszczony i szczelnie zamontowany a jak "tracisz kontrolę" nad piwem na 2 tyg. to lepiej ograniczać nieprzewidziane okoliczności. -
Nigdy nie chmieliłem na zimno, to się nie wypowiem a co do rurki, to zawsze jej używam. W Twoim przypadku dodatkowo rozszczelnienie fermentora na 2 tyg. nie byłoby raczej dobrym rozwiązaniem więc użyłbym rurki.Comment
-
Lepiej z rurką nie będziesz doglądał piwa lepiej niech będzie zamknięte. Chmielu dodaje się na 4-5 dni przed zlaniem do butelek jedyny warunek to zakończenie fermentacji burzliwej. Nie wiadomo czy po tygodniu drożdże zakończą robotę, proponuję zostawić dwa tygodnie burzliwej jak wrócisz zlać na cichą na ok 7-10 dni w nieco niższej temperaturze, na ostatnie 4-5 dni chmielić na zimno.Comment
-
-
Witam,
Nie chciałem zakładać tematu więc podłączę się do kolegi skoro temat o fermentacji.
Kilka dni temu uwarzyłem swoje pierwsze piwo Alt bier. Pierwszej nocy wszystko było ok, drożdże pracowały, słychać było bulgotanie w kadzi. Następnego dnia był już jednak spokój. Obecnie od uwarzenia minęły 4 dni i nie wiem czy piwo fermentuje w sposób właściwy. Z tego co wiem powinna na piwie zebrać się obfita piana ale nic takiego nie zaobserwowałem - czy to typowe dla tego gatunku piwa ?Comment
-
masz cukromierz?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
sprawdz za tydzień i przestań obserwować bulki.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Kilka dni temu uwarzyłem swoje pierwsze piwo Alt bier. Pierwszej nocy wszystko było ok, drożdże pracowały, słychać było bulgotanie w kadzi. Następnego dnia był już jednak spokój. Obecnie od uwarzenia minęły 4 dni i nie wiem czy piwo fermentuje w sposób właściwy...Comment
Related Topics
Collapse
-
Dzisiejszy wpis to jeden z dziwniejszych browarów jakie kiedykolwiek odwiedziłem. Nowoczesny i obszerny kompleks browaru, wraz z restauracją, położony jest prowincji niemal na z dala od wszystkiego. Ghindești, liczące ok. 1650 mieszkańców (za Wikipedią), to jedno z najmniejszych miast w kraju....
-
Channel: Mołdawia
-
-
Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
-
Channel: Niemcy
2025-01-18, 23:56 -
-
Browar z Merkendorfu, małego miasteczka w Środkowej Frankonii (Bawaria).
Jasny koźlak, za który w 2015 otrzymali tytuł European Beer Star
16,8% ekstr.
7,5% alk.
https://www.wagner-merkendorf.de/unsere-biersorten/
Aromat - słodowy z owocami (morele,...-
Channel: Niemcy
2024-12-14, 21:58 -
-
Dzień dobry,
szukam informacji lub namiaru gdzie mógłbym coś znaleźć na temat browaru we wsi Kossocice. W katastrze Galicyjskim rok 1850 jest podpisany na mapie, znalazłem też o nim wzmiankę w jakimś spisie ale to tyle. Budynek istnieje do dziś. Dziś to dzielnica Krakowa.
pozdrawiam...-
Channel: Historia
-
-
Macedonia delikatnie mówiąc nie jest piwnym rajem. Dwa duże browary warzą coś co dla mnie zaledwie przypomina piwa, chociaż w sumie mógłbym to powiedzieć o wielu innych miejscach na Bałkanach. Wybór piw w marketach bardzo ubogi. Dlatego działalność piwoteki jaka by nie była, jest warta...3 Photos
-
Channel: Macedonia Północna
2024-06-11, 20:06 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment