AIPA - jak wykorzystać chemile

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polsyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 26

    AIPA - jak wykorzystać chemile

    Witam planuje uwarzyć moje pierwsze AIPA i mam pytanie odnośnie chmielenia. Mam do dyspozycji następujące chmiele:
    -30g Citra
    -30g Cascade
    -120g Amarillo

    Jak radzilibyście mi je użyć tzn. ile do chmielenia na gorąco i czego oraz ile do chmielenia na zimno i czego. Nie mam pojęcia jak rozplanować chmielenie - nawet nie wiem kiedy podczas gotowania jaki dodać chmiel. Będę wdzięczny za pomoc
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Czytać, czytać i jeszcze raz czytać.

    A przy okazji to ja proponowałbym żebyś nie mieszał chmieli na tych samych etapach chmielenia bo na początek warto swoim warzeniem się czegoś nauczyć. Np. na goryczkę wyłącznie Citra na aromat Amarillo oczywiście nie cały tylko odpowiednio wyliczona cześć.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X