Objętość zasypu - oszacowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Latos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 19

    Objętość zasypu - oszacowanie

    Mam problem natury technicznej. Gar 30l i apetyt na coś ze sporego zasypu.
    Mam nadzieję, że się nie wygłupię zanadto pytaniem, ale nie umiem oszacować, czy mi się to wszystko zmieści.

    Czy ktoś ma jakiś sprawdzony przelicznik jaką objętość zajmie 1 kg słodu namoczone w 3l wody? Planuję zasyp na ok 8 - 8,5 kg, więc dobrze było by min te 20l wlać, a nie chciałbym w trakcie wsypywania słodu do nagrzanej wody musieć na szybko coś kombinować z odlewaniem części wody etc.

    Może jest jakiś gotowy kalkulator?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Nie znam sie na wyliczeniach, ale wypowiem sie jako praktyk. Dzisiaj robiłem 7kg w 20l, garnek lidlowski. Było prawie po brzegi. 8 powinno sie zmieścić. W jaki sposób będziesz podgrzewać?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • AndrewZG
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.08
      • 261

      #3
      Właśnie mam zamiar przerabiać podobny temat - porter bałtycki - zasyp 8kg.
      Sprawdzałem w BeerSmith-ie - przy 20l wody i 8kg słodów objętość mieszaniny będzie wynosić 25,22l. Przy 23 litrach wody i 8kg zasypu objętość to 28,42l.
      Przy 30-litrowym garze możesz sobie więc pozwolić na 22-23 litry wody.
      Pzdr -

      Comment

      • Latos
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.12
        • 19

        #4
        Chodziło mi właśnie o portera bałtyckiego.
        Podgrzewał będę kuchenną gazówką. Doinwestowałem w gar z inoxu z grubym dnem, więc raczej się o spaleniznę nie boję, ale merdać będę cały czas praktycznie.

        Dzięki za odpowiedzi.

        Ciekawe wyliczenia Andrew. Dolewasz 3l wody, a tam 3,2 wzrostu objętości - jakby co najmniej przy większej ilości wody słód bardziej mógł spęcznieć.
        Last edited by Latos; 2014-02-21, 23:16.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Poćwicz wcześniej na siłowni
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Latos
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.12
            • 19

            #6
            Masę robiłem wczoraj, jutro przy garze wyrzeźbię.
            Na razie na zasypie 6 kg.

            Comment

            • Humanista
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.01
              • 10

              #7
              Ja w najbliższy weekend robię porter bałtycki na zasypie ok 9,5 kg. Tyle, że jako początkujący piwowar od razu zainwestowałem w garnek 50l.

              I taka uwaga, w dużym garze, jak się go wypełnia do wysokości 40% (20/50 l) mogą być problemy z utrzymaniem jednolitej temperatury w całej objętości. Liczę, że z dużego zasypu pójdzie mi zdecydowanie lepiej.

              Ponadto, duży gar to duża powierzchnia parowania. Ostatnio ubyło mi 5l i trochę się zdziwiłem, że z 22l zostało mi 17l brzeczki
              Z inwestowaniem jak z piwem - co się uwarzyło, trzeba wypić...

              Comment

              • MarcinKan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.02
                • 191

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Humanista Wyświetlenie odpowiedzi
                mogą być problemy z utrzymaniem jednolitej temperatury w całej objętości.
                dlatego chłopaki mieszadła robią i mieszają, mieszają ... mieszają i od czasu do czasu zamerdają dodatkowo

                Comment

                • Humanista
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.01
                  • 10

                  #9
                  U mnie chyba na razie na mieszadło trochę za wcześnie

                  Ale przy okazji podepnę się pod wątek i podpytam: jak przefiltrować 9,5 kg słodu, mając jedno wiadro z wężykiem? Dając wodę 3:1 wyjdzie mi jakieś 35 litrów, co i tak przewyższa pojemność fermentora.

                  Jakoś na dwa razy?
                  Z inwestowaniem jak z piwem - co się uwarzyło, trzeba wypić...

                  Comment

                  • MarcinKan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.02
                    • 191

                    #10
                    do mieszadła nie trzeba dojrzewać to po prostu widzi się jako potrzebę .. i wykonuje.

                    ja takie coś to bym zrobił na 2 piwa. raz ściągnął z 22l jako jedna warka a potem resztę z wysładzaniem na 2 warkę. i masz za 1 razem piwo mocne i piwo "cieńsze" szkoda wywalić taką ilość słodów nie przepłukując ich "do końca" ...

                    Comment

                    • gwzd
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2012.01
                      • 622

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Humanista Wyświetlenie odpowiedzi
                      U mnie chyba na razie na mieszadło trochę za wcześnie

                      Ale przy okazji podepnę się pod wątek i podpytam: jak przefiltrować 9,5 kg słodu, mając jedno wiadro z wężykiem? Dając wodę 3:1 wyjdzie mi jakieś 35 litrów, co i tak przewyższa pojemność fermentora.

                      Jakoś na dwa razy?
                      Możesz kupić fermentor 42l.

                      Comment

                      • Humanista
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.01
                        • 10

                        #12
                        Wszystko mogę kupić lub zrobić

                        Tyle, że mam zasyp i aż się palę, żeby zrobić piwo, a nie chcę znów wykładać kasy na sprzęt. Przynajmniej nie teraz, póki jeszcze nie mam nawet 5 warek na koncie

                        Ale dzięki, dobrze wiedzieć. Może rozszerzając asortyment się takiego zaopatrzę.
                        Z inwestowaniem jak z piwem - co się uwarzyło, trzeba wypić...

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #13
                          Ja zacieram mocne piwa na dwa razy.

                          Comment

                          • gwzd
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2012.01
                            • 622

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Humanista Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wszystko mogę kupić lub zrobić

                            Tyle, że mam zasyp i aż się palę, żeby zrobić piwo, a nie chcę znów wykładać kasy na sprzęt. Przynajmniej nie teraz, póki jeszcze nie mam nawet 5 warek na koncie
                            No to za pierwszym razem wlej ile Ci się uda, a resztę dołóż wraz z pierwszą wodą do wysładzania. I po problemie

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X