Przedłużona fermentacja burzliwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mati7615
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 1

    Przedłużona fermentacja burzliwa

    Witam
    Mam kilka pytań, otóż mam 2 warki które zadałem drożdżami (plis i weizenbock ) przed sylwestrem, i od tamtego czasu nie miałem okazji nawet zlać na cichą, wiec:
    1 czy mogę się spodziewać czegoś negatywnego w związku z tak długą ,,fermentacja", domyślam się że może zajść autoliza drożdży, coś jeszcze może grozić, i czy będzie to bardzo przeszkadzało?
    2 czy drożdże z tych piw mogę użyć do kolejnej warki? (planuje jeszcze koleją plisa, może koźlaka), i czy wystarczy zwykły starter?
    3 czy nie będzie problemów z refermentacją tego piwa?
    4 i czy będzie duża różnica jak tutaj odpuszczę cichą fermentacje a po prostu ostrożnie zdekantuje przed rozlewem? oczywiście mam na myśli klarowność
    z góry dziękuje za rady
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Ad. 1. Jak nie spróbujesz, nie będziesz wiedział. Nie da się przez internet sprawdzić, czy piwo jest pijalne, czy nie.
    ad. 2. O ile piwo nie ma żadnej wady, to tak.
    ad. 3. Nie powinno być, chociaż może być ona wolniejsza.
    ad. 4. Nie będzie.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X