Przedłużona fermentacja burzliwa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mati7615
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 1

Przedłużona fermentacja burzliwa

Witam
    Mam kilka pytań, otóż mam 2 warki które zadałem drożdżami (plis i weizenbock ) przed sylwestrem, i od tamtego czasu nie miałem okazji nawet zlać na cichą, wiec:
    1 czy mogę się spodziewać czegoś negatywnego w związku z tak długą ,,fermentacja", domyślam się że może zajść autoliza drożdży, coś jeszcze może grozić, i czy będzie to bardzo przeszkadzało?
    2 czy drożdże z tych piw mogę użyć do kolejnej warki? (planuje jeszcze koleją plisa, może koźlaka), i czy wystarczy zwykły starter?
    3 czy nie będzie problemów z refermentacją tego piwa?
    4 i czy będzie duża różnica jak tutaj odpuszczę cichą fermentacje a po prostu ostrożnie zdekantuje przed rozlewem? oczywiście mam na myśli klarowność
    z góry dziękuje za rady
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Ad. 1. Jak nie spróbujesz, nie będziesz wiedział. Nie da się przez internet sprawdzić, czy piwo jest pijalne, czy nie.
    ad. 2. O ile piwo nie ma żadnej wady, to tak.
    ad. 3. Nie powinno być, chociaż może być ona wolniejsza.
    ad. 4. Nie będzie.

Comment

Related Topics

Collapse

• woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 16:18
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • krzysztoft
      fermentacja burzliwa czy zakażenie?
      krzysztoft
      Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
      2019-04-01, 00:18
    • Kamil97
      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
      Kamil97
      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
      2023-04-05, 16:59
    • Magyars
      Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
      Magyars
      Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

50% słód pszeniczny
      50% słód pilzeński
      Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
      Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

BLG początkowe...
      2019-12-17, 08:06
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...