Jak już pisałem w innym temacie, zamierzam się wziąć za porter bałtycki, żeby mi ładnie do kolejnej jesieni się wyleżał. Staram się śpieszyć, bo coraz trudniej o właściwą temperaturę. 
Do rzeczy. Naczytałem się, że najfajniejsze byłyby s23, ale w tej chwili w piwnicy na burzliwej mam lagerka jasnego +-14,5Blg, który fermentuje na Mauribrew.
Stąd pytanie - 2x suche S23, czy spokojnie zebrać sobie gęstwę bezpośrednio z jednego wiadra do drugiego?
Faktycznie jest tak, że część szczepów nie poradzi sobie z wysokim Blg, czy problem leży gdzie indziej? Porter planuję na 22Blg.

Do rzeczy. Naczytałem się, że najfajniejsze byłyby s23, ale w tej chwili w piwnicy na burzliwej mam lagerka jasnego +-14,5Blg, który fermentuje na Mauribrew.
Stąd pytanie - 2x suche S23, czy spokojnie zebrać sobie gęstwę bezpośrednio z jednego wiadra do drugiego?
Faktycznie jest tak, że część szczepów nie poradzi sobie z wysokim Blg, czy problem leży gdzie indziej? Porter planuję na 22Blg.
Comment