Drożdże na Porter Bałtycki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Latos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 19

    #1

    Drożdże na Porter Bałtycki

    Jak już pisałem w innym temacie, zamierzam się wziąć za porter bałtycki, żeby mi ładnie do kolejnej jesieni się wyleżał. Staram się śpieszyć, bo coraz trudniej o właściwą temperaturę.

    Do rzeczy. Naczytałem się, że najfajniejsze byłyby s23, ale w tej chwili w piwnicy na burzliwej mam lagerka jasnego +-14,5Blg, który fermentuje na Mauribrew.

    Stąd pytanie - 2x suche S23, czy spokojnie zebrać sobie gęstwę bezpośrednio z jednego wiadra do drugiego?

    Faktycznie jest tak, że część szczepów nie poradzi sobie z wysokim Blg, czy problem leży gdzie indziej? Porter planuję na 22Blg.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Postawił bym raczej na gęstwę
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Latos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.12
      • 19

      #3
      Rozumiem, że również pomijasz fakt darmowości gęstwy vs. 30PLN za 2x suche?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #4
        Chodzi mi o ilość drożdży, z gęstwy szybciej wystartuje
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Latos
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.12
          • 19

          #5
          No to jest pewne. Bardziej nurtuję mnie to, czy zejdą tak nisko jakby zrobiły to S23?

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • e-prezes
            Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
            e-prezes
            alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

            Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
            2024-12-03, 22:18
          • Javox
            Fortuna, Komes Porter Bałtycki Bourbon Oak
            Javox
            Ekstrakt 21*, alko 9.0%.

            Porter Bałtycki Bourbon Oak to edycja limitowana jednego z najlepszych porterów bałtyckich na świecie
            – leżakowana z płatkami dębowymi z beczek po amerykańskiej whiskey.


            Piana - trochę na początku potem z trzaskiem znika do zera.
            Lacing...
            2024-08-16, 18:33
          • Petitpierre
            Amber Po Godzinach, Dymiony Porter Bałtycki
            Petitpierre
            7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
            2025-02-01, 09:59
          • Prusak
            Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
            Prusak
            E: 24 Blg
            A: 10, 5%
            Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
            Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
            W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
            2025-01-03, 01:31
          • anteks
            Konkursy Piwowarskie 2024
            anteks
            Tradycyjnie wrzucam informacje o konkursach piw domowych organizowanych w PL i nie tylko



            XIII Krakowski KPD –26-28.01.2024

            https://www.facebook.com/krakowskikpd
            • Dry Hopped Imperialny Porter Bałtycki
            • Best Bitter
            • X-Mas English Porter
            • Munich Dunkel
            • British
            ...
            2023-10-24, 12:51
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...