Witam wszystkich serdecznie!
Mam mały problem z moim pierwszym w życiu lagerem (piwa górnej fermentacji już wcześniej robiłem). Piwo było zacierane "na wytrawnie", jego ekstrakt początkowy wynosi 11.2 *Blg, a objętość brzeczki 19.5l. Przedstawię może cały istotny przebieg fermentacji:
Nie martwi mnie powolny spadek stężenia cukrów, wyczytałem w Internecie, że to normalne. Moim problemem jest bardzo dziwny wygląd powierzchni fermentującego piwa:
Wygląda to jak zbrylone drożdże, trochę jak chleb, który jest rozmiękczony w wodzie. Martwi mnie to, bo większość ludzi wypowiada się, że mają przy tych drożdżach normalną, ładną pianę podczas fermentacji. U mnie takiej, jak widać, brak. Czy powinienem się martwić, coś zrobić? Czy to może normalne dla tych drożdży?
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
PS. Dodam jeszcze, że w szklance z próbką nie było widać żadnych unoszących się bąbelków CO2.
Mam mały problem z moim pierwszym w życiu lagerem (piwa górnej fermentacji już wcześniej robiłem). Piwo było zacierane "na wytrawnie", jego ekstrakt początkowy wynosi 11.2 *Blg, a objętość brzeczki 19.5l. Przedstawię może cały istotny przebieg fermentacji:
- 21.02.2014., g. 17 - rehydratyzacja drożdży Saflager W-34/70 (jednej paczki) w temperaturze 20 *C, po około 20 minutach dodatnie ich do napowietrzonej brzeczki o temperaturze 20*C
- 22.02.2014., g. 10 - zaczęcie procesu chłodzenia brzeczki, przez noc brzeczka była w temperaturze 17 - 20 *C.
- 22.02.2014., g. 22 - brzeczka osiąga odpowiednią temperaturę fermentacji, tj. 9 - 12 *C.
- 23.02.2014., g. 18 - pomiar stężenia cukrów, wynik: 10.2 *Blg
- 24.02.2014., g. 18 - pomiar stężenia cukrów, wynik: 10.2 *Blg
Nie martwi mnie powolny spadek stężenia cukrów, wyczytałem w Internecie, że to normalne. Moim problemem jest bardzo dziwny wygląd powierzchni fermentującego piwa:
Wygląda to jak zbrylone drożdże, trochę jak chleb, który jest rozmiękczony w wodzie. Martwi mnie to, bo większość ludzi wypowiada się, że mają przy tych drożdżach normalną, ładną pianę podczas fermentacji. U mnie takiej, jak widać, brak. Czy powinienem się martwić, coś zrobić? Czy to może normalne dla tych drożdży?
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
PS. Dodam jeszcze, że w szklance z próbką nie było widać żadnych unoszących się bąbelków CO2.
Comment