Niska temperatura efermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elvis169
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.02
    • 4

    #1

    Niska temperatura efermentacji

    Witam zrobiłem ostatnio Lagera z Coopers po rozlaniu w butelki postawiłem w piwnicy temp pokojowa po czym wyjechałem w delegacje po tygodniu wracam i okazało sie ze padło ogrzewanie w piwnicy temperatura jest na poziomie 4-6st a w piwie zero gazu a piwo ma lekki winny posmak .Czy da się to jeszcze odratować czy drożdże już padły a piwo do wylania .
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-02-25, 21:10.
  • elvis169
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.02
    • 4

    #2
    chodzi oczywiście o refermentacje

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      Napraw ogrzewanie a o piwo się nie martw. Daj mu ciut cieplej i będzie ok.
      Za dwa miesiące
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • elvis169
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.02
        • 4

        #4
        aktualnie piwo stoi w temp. 16-17 st martwi mnie jeszcze ten posmak je

        Comment

        • elvis169
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.02
          • 4

          #5
          To moja trzecia warka co prawda wszystkie puszkowe ale zawsze coś nie tak poprzednia waliła metalem jak by była na gwoździach pierwsza to ogólnie kwas teraz kupiłem zestaw słodów chciałem zacząć zacierać ale okazało sie że mam za małe garczki w domu i teraz szukam po lokalnych bazarkach ehhh zawsze coś
          Ale jak to mawiają początki są zawsze trudne
          Przy okazji jak długo można trzymać chmiel i słód bo zanik kupie garnek może minąć jeszcze z 2 tyg

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Możesz tyle trzymać.
            A zobacz linki u mnie w stopce, tam są gotowe odpowiedzi ładnie zebrane.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • RomaNzRumunii
              Kolsch temperatura fermentacji
              RomaNzRumunii
              Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
              2023-11-25, 21:07
            • wirdar1
              Brewkit Czech Pils
              wirdar1
              Witam
              To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
              Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
              13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
              2023-03-21, 15:51
            • smir
              Oktoberfestbier temperatura fermentacji
              smir
              Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
              ...
              2021-05-24, 21:09
            • bartek90
              Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
              bartek90
              Cześć wszystkim,
              jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
              Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
              2020-05-14, 12:41
            • dadek
              Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
              dadek
              Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
              2024-05-12, 23:57
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...