Potrzebuję porady przy klarowaniu piwa.
Uwarzyłem EIPA (słód Słód Pale, Crystal, Biscuit, chmiele UK, drożdże Fermentis Safale S-04), nie dodałem mchu irlandzkiego przy chmieleniu.
Warzenie, oraz fermentacja burzliwa ok, drożdże ładnie się zbiły na dnie fermentatora.
To co mnie zdziwiło to totalny brak klarowności po fermentacji, w smaku jest bardzo fajnie, przyjemny zapach. Ale wygląd ma błota. Jest to moja chyba 10 warka, i nigdy nie miałem czegoś takiego.
Oczywiście piwo było bardziej, lub mniej klarowne, ale nigdy czegoś takiego.
Potrzebuję to piwo trochę sklarować.
W grę wchodzi żelatyna lub karuk. Przy żelatynie nie mam możliwości schłodzenia piwa do 15 stopni, jak powiadają różne instrukcje. Ale jest też tańsza do jednorazowej zabawy.
Uwarzyłem EIPA (słód Słód Pale, Crystal, Biscuit, chmiele UK, drożdże Fermentis Safale S-04), nie dodałem mchu irlandzkiego przy chmieleniu.
Warzenie, oraz fermentacja burzliwa ok, drożdże ładnie się zbiły na dnie fermentatora.
To co mnie zdziwiło to totalny brak klarowności po fermentacji, w smaku jest bardzo fajnie, przyjemny zapach. Ale wygląd ma błota. Jest to moja chyba 10 warka, i nigdy nie miałem czegoś takiego.
Oczywiście piwo było bardziej, lub mniej klarowne, ale nigdy czegoś takiego.
Potrzebuję to piwo trochę sklarować.
W grę wchodzi żelatyna lub karuk. Przy żelatynie nie mam możliwości schłodzenia piwa do 15 stopni, jak powiadają różne instrukcje. Ale jest też tańsza do jednorazowej zabawy.
Comment