Bardzo mi posmakowało piwko Amber Boy z AleBrowaru, podrzuci (lub skomponuje) mi ktoś z bardziej doświadczonych Kolegów recepturę by uwarzyć coś w podobnym stylu?
Coś w stylu Amber Boy
Collapse
X
-
styl: amber ale
ekstrakt: 12 Blg
słody: pale ale, pszeniczny, wiedeński, Carared, Carapils
chmiele: Cascade, Columbus, Willamette
drożdże: US-05 -
poszukaj recepturReceptury Jacka Kocurka
Warka 102, AAA v.3
Zasyp
słód Pale Strzegom - 3kg
słód maonachijski Litovel - 1kg
słod karmelowy ciemny Litovel - 0,25kg
słód karmelowy jasnyStrzegom - 0,25kg
Zacieranie
zasyp na 62°C - 25 minut
72° - 45 minut
77°C - 15 minut
Gotowanie 70'/chmielenie
w 10' - 15g Simcoe 2010
w 40' - 20g Chinook 2011
w 71' - 15g Citra 2010 i 15g Amarillo 2011
Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale
Zasyp:
słód pale ale - 1,5kg[/*]
słód pilzneński - 1kg[/*]
słód monachijski - 2kg[/*]
słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg[/*]
słód CaraCristal - 0,4kg[/*]
Zacieranie
66°C - 2h[/*]
78°C - 0,5h[/*]
Gotowanie 70'/chmielenie
brzeczka przednia - 10g Centennial (113GPH)[/*]
w 10' - 10g Chinook (116 GPH)[/*]
w 40' - 15g Amarillo (148,5 GPH)[/*]
w 69' - 15g Citra (183 GPH)[/*]Comment
-
A co powiecie na taką recepturę przerobioną według receptury Jacka Kocurka ze składnikami Amber Boy? Prośba o korektę, szczególnie przy zacieraniu, kiedy ciemne słody dodać?
Zasyp:
Pale Ale Strzegom - 3kg
pszeniczny monachijski Castlle (15 EBC) - 0,5 kg
wiedeński Strzegom (7-12EBC) - 0,5kg
Carared Weyermann (40-60EBC) - 0,25kg
Carapilis Weyermann (2,5-6,5 EBC) - 0,25 kg
Zacieranie
zasyp na 62°C - 25 minut
72° - 45 minut
77°C - 15 minut
Gotowanie 70'/chmielenie
w 10' - 15g Columbus
w 40' - 20g Columbus
w 71' - Cascade 15g i Willamette 15g
drożdże: US-05Piwo to moje paliwo :)Comment
-
To Jacka było pyszne, dużo lepsze od przyciężkawego jak dla mnie Amber Boja.Comment
-
Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale
Zasyp:
słód pale ale - 1,5kg[/*]
słód pilzneński - 1kg[/*]
słód monachijski - 2kg[/*]
słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg[/*]
słód CaraCristal - 0,4kg[/*]
Zacieranie
66°C - 2h[/*]
78°C - 0,5h[/*]
Gotowanie 70'/chmielenie
brzeczka przednia - 10g Centennial (113GPH)[/*]
w 10' - 10g Chinook (116 GPH)[/*]
w 40' - 15g Amarillo (148,5 GPH)[/*]
w 69' - 15g Citra (183 GPH)[/*]
Zwykle spotykałem się z przepisami w których zacieranie trwa ok. 1-1,5h, dlatego mnie to zaskoczyło.Comment
-
Pewnie przypadek. Ja bym zacierał 90 minut, chyba żebym musiał np. wyjść z domu.Comment
-
Jacku, jeszcze pytanie do Ciebie co do warki 102, mianowicie ciemne słody dodać po 45 minutach w 72 stopniach / negatywnej próbie jodowej? czy próba jodowa negatywna w 72 stopniach, następnie wsypanie ciemnych słodów, zacieranie 45 minut w 72 stopniach i podnosimy do 77?Piwo to moje paliwo :)Comment
Related Topics
Collapse
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Ekstr. 14%
Alk. 6,1%
https://www.waszczukowe.pl/piwo/marcowy-amber/
Aromat - słodowy, początkowo dziwny, ale przyjemny - różany, herbatniki, lekko prażona nuta, potem jakaś ziemistość, trochę warzywa
Piana - wysoka, zwarta, trwalsza z koroną
Barwa...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-03, 22:26 -
-
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
-
Channel: Belgia
-
-
Ekstr. 18,1%, alk. 7%
Chmiele – Citra, Sabro, Chinook, Sybilla, Marynka. Chinook z własnych upraw browaru.
Amber święci 30 lat, o czym przypomina gustowny okolicznościowy kapsel
Aromat – początkowo chmielowo owocowo-cytrusowa nuta amerykańskich chmieli, następnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment