Bardzo mi posmakowało piwko Amber Boy z AleBrowaru, podrzuci (lub skomponuje) mi ktoś z bardziej doświadczonych Kolegów recepturę by uwarzyć coś w podobnym stylu?
Coś w stylu Amber Boy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebek_ Wyświetlenie odpowiedziBardzo mi posmakowało piwko Amber Boy z AleBrowaru, podrzuci (lub skomponuje) mi ktoś z bardziej doświadczonych Kolegów recepturę by uwarzyć coś w podobnym stylu?
styl: amber ale
ekstrakt: 12 Blg
słody: pale ale, pszeniczny, wiedeński, Carared, Carapils
chmiele: Cascade, Columbus, Willamette
drożdże: US-05
-
-
poszukaj receptur Receptury Jacka Kocurka
Warka 102, AAA v.3
Zasyp
słód Pale Strzegom - 3kg
słód maonachijski Litovel - 1kg
słod karmelowy ciemny Litovel - 0,25kg
słód karmelowy jasnyStrzegom - 0,25kg
Zacieranie
zasyp na 62°C - 25 minut
72° - 45 minut
77°C - 15 minut
Gotowanie 70'/chmielenie
w 10' - 15g Simcoe 2010
w 40' - 20g Chinook 2011
w 71' - 15g Citra 2010 i 15g Amarillo 2011
Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale
Zasyp:
słód pale ale - 1,5kg[/*]
słód pilzneński - 1kg[/*]
słód monachijski - 2kg[/*]
słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg[/*]
słód CaraCristal - 0,4kg[/*]
Zacieranie
66°C - 2h[/*]
78°C - 0,5h[/*]
Gotowanie 70'/chmielenie
brzeczka przednia - 10g Centennial (113GPH)[/*]
w 10' - 10g Chinook (116 GPH)[/*]
w 40' - 15g Amarillo (148,5 GPH)[/*]
w 69' - 15g Citra (183 GPH)[/*]
Comment
-
-
A co powiecie na taką recepturę przerobioną według receptury Jacka Kocurka ze składnikami Amber Boy? Prośba o korektę, szczególnie przy zacieraniu, kiedy ciemne słody dodać?
Zasyp:
Pale Ale Strzegom - 3kg
pszeniczny monachijski Castlle (15 EBC) - 0,5 kg
wiedeński Strzegom (7-12EBC) - 0,5kg
Carared Weyermann (40-60EBC) - 0,25kg
Carapilis Weyermann (2,5-6,5 EBC) - 0,25 kg
Zacieranie
zasyp na 62°C - 25 minut
72° - 45 minut
77°C - 15 minut
Gotowanie 70'/chmielenie
w 10' - 15g Columbus
w 40' - 20g Columbus
w 71' - Cascade 15g i Willamette 15g
drożdże: US-05Piwo to moje paliwo :)
Comment
-
-
To Jacka było pyszne, dużo lepsze od przyciężkawego jak dla mnie Amber Boja.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi
Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale
Zasyp:
słód pale ale - 1,5kg[/*]
słód pilzneński - 1kg[/*]
słód monachijski - 2kg[/*]
słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg[/*]
słód CaraCristal - 0,4kg[/*]
Zacieranie
66°C - 2h[/*]
78°C - 0,5h[/*]
Gotowanie 70'/chmielenie
brzeczka przednia - 10g Centennial (113GPH)[/*]
w 10' - 10g Chinook (116 GPH)[/*]
w 40' - 15g Amarillo (148,5 GPH)[/*]
w 69' - 15g Citra (183 GPH)[/*]
Zwykle spotykałem się z przepisami w których zacieranie trwa ok. 1-1,5h, dlatego mnie to zaskoczyło.
Comment
-
-
Pewnie przypadek. Ja bym zacierał 90 minut, chyba żebym musiał np. wyjść z domu.
Comment
-
-
Jacku, jeszcze pytanie do Ciebie co do warki 102, mianowicie ciemne słody dodać po 45 minutach w 72 stopniach / negatywnej próbie jodowej? czy próba jodowa negatywna w 72 stopniach, następnie wsypanie ciemnych słodów, zacieranie 45 minut w 72 stopniach i podnosimy do 77?Piwo to moje paliwo :)
Comment
-
Comment