Coś w stylu Amber Boy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebek_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 148

    Coś w stylu Amber Boy

    Bardzo mi posmakowało piwko Amber Boy z AleBrowaru, podrzuci (lub skomponuje) mi ktoś z bardziej doświadczonych Kolegów recepturę by uwarzyć coś w podobnym stylu?
    Piwo to moje paliwo :)
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2797

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebek_ Wyświetlenie odpowiedzi
    Bardzo mi posmakowało piwko Amber Boy z AleBrowaru, podrzuci (lub skomponuje) mi ktoś z bardziej doświadczonych Kolegów recepturę by uwarzyć coś w podobnym stylu?
    Alebrowar, Amber Boy
    styl: amber ale
    ekstrakt: 12 Blg
    słody: pale ale, pszeniczny, wiedeński, Carared, Carapils
    chmiele: Cascade, Columbus, Willamette
    drożdże: US-05

    Comment

    • sebek_
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.11
      • 148

      #3
      Dzięki ale z racji tego, że dopiero raczkuje z piwowarstwem bardziej chodziło mi o proporcje, czas i temperaturę zacierania itd. bo sam skład jest podany na etykiecie
      Piwo to moje paliwo :)

      Comment

      • dominik_walkowiak
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.10
        • 335

        #4
        poszukaj receptur Receptury Jacka Kocurka



        Warka 102, AAA v.3

        Zasyp

        słód Pale Strzegom - 3kg
        słód maonachijski Litovel - 1kg
        słod karmelowy ciemny Litovel - 0,25kg
        słód karmelowy jasnyStrzegom - 0,25kg

        Zacieranie

        zasyp na 62°C - 25 minut
        72° - 45 minut
        77°C - 15 minut

        Gotowanie 70'/chmielenie

        w 10' - 15g Simcoe 2010
        w 40' - 20g Chinook 2011
        w 71' - 15g Citra 2010 i 15g Amarillo 2011

        Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale

        Zasyp:

        słód pale ale - 1,5kg[/*]
        słód pilzneński - 1kg[/*]
        słód monachijski - 2kg[/*]
        słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg[/*]
        słód CaraCristal - 0,4kg[/*]


        Zacieranie

        66°C - 2h[/*]
        78°C - 0,5h[/*]


        Gotowanie 70'/chmielenie

        brzeczka przednia - 10g Centennial (113GPH)[/*]
        w 10' - 10g Chinook (116 GPH)[/*]
        w 40' - 15g Amarillo (148,5 GPH)[/*]
        w 69' - 15g Citra (183 GPH)[/*]

        Comment

        • sebek_
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.11
          • 148

          #5
          O to mi chodziło! dzięki za recepturę i sugestię gdzie poszukać!
          Piwo to moje paliwo :)

          Comment

          • sebek_
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.11
            • 148

            #6
            A co powiecie na taką recepturę przerobioną według receptury Jacka Kocurka ze składnikami Amber Boy? Prośba o korektę, szczególnie przy zacieraniu, kiedy ciemne słody dodać?

            Zasyp:

            Pale Ale Strzegom - 3kg
            pszeniczny monachijski Castlle (15 EBC) - 0,5 kg
            wiedeński Strzegom (7-12EBC) - 0,5kg
            Carared Weyermann (40-60EBC) - 0,25kg
            Carapilis Weyermann (2,5-6,5 EBC) - 0,25 kg


            Zacieranie

            zasyp na 62°C - 25 minut
            72° - 45 minut
            77°C - 15 minut


            Gotowanie 70'/chmielenie

            w 10' - 15g Columbus
            w 40' - 20g Columbus
            w 71' - Cascade 15g i Willamette 15g

            drożdże: US-05
            Piwo to moje paliwo :)

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              To Jacka było pyszne, dużo lepsze od przyciężkawego jak dla mnie Amber Boja.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • sebek_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.11
                • 148

                #8
                Skoro wszyscy chwalą recepturę Jacka to chyba nie ma co kombinować. Dzięki
                Piwo to moje paliwo :)

                Comment

                • HokusProkus
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.09
                  • 70

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi

                  Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale

                  Zasyp:

                  słód pale ale - 1,5kg[/*]
                  słód pilzneński - 1kg[/*]
                  słód monachijski - 2kg[/*]
                  słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg[/*]
                  słód CaraCristal - 0,4kg[/*]


                  Zacieranie

                  66°C - 2h[/*]
                  78°C - 0,5h[/*]



                  Gotowanie 70'/chmielenie

                  brzeczka przednia - 10g Centennial (113GPH)[/*]
                  w 10' - 10g Chinook (116 GPH)[/*]
                  w 40' - 15g Amarillo (148,5 GPH)[/*]
                  w 69' - 15g Citra (183 GPH)[/*]
                  Zacieranie łącznie 2,5h?? Dlaczego tak długo?? Co to ma na celu, albo co to daje? czy to przez któryś z użytych, konkretnych słodów jest to wymagane??
                  Zwykle spotykałem się z przepisami w których zacieranie trwa ok. 1-1,5h, dlatego mnie to zaskoczyło.

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #10
                    Pewnie przypadek. Ja bym zacierał 90 minut, chyba żebym musiał np. wyjść z domu.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #11
                      Dawno to było ale wydaje mi sie, że właśnie coś zmusiło mnie do wyjścia. To co Zgoda chwalił, to z Żywca z zeszłego roku miało numer 102.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • sebek_
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2013.11
                        • 148

                        #12
                        Jacku, jeszcze pytanie do Ciebie co do warki 102, mianowicie ciemne słody dodać po 45 minutach w 72 stopniach / negatywnej próbie jodowej? czy próba jodowa negatywna w 72 stopniach, następnie wsypanie ciemnych słodów, zacieranie 45 minut w 72 stopniach i podnosimy do 77?
                        Piwo to moje paliwo :)

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          #13
                          Ja kombinuje z dodawaniem ciemnych słodów po zacieraniu tylko przy bardzo ciemnych słodach (palone, barwiące). Karmele dodaje od początku nawet te co maja pomad 300 jednostek EBC.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • sebek_
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.11
                            • 148

                            #14
                            Robisz w takim przypadku próbę jodową? czy po 45 min w 72 stopniach nie ma opcji by wyszła pozytywnie? Jeśli robisz to widać coś na próbie jodowej przy ciemnych słodach?
                            Piwo to moje paliwo :)

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #15
                              Jak nie widać, to rozcieńcz próbkę wodą.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X