Fermentacja burzliwa - wieko domknięte czy nie?

Collapse
X
Collapse
Posty
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    #1

    Fermentacja burzliwa - wieko domknięte czy nie?

    Witam doświadczonych forumowiczów. Zamierzam zabrać się za pierwszą warkę. Zamówiłem sprzęt i zorientowałem się, że oba fermentory nie mają rurki w wieku. Jak w takim razie przeprowadzić fermentację? Czy docisnąć wieko do końca czy pozostawić lekko niedomknięte (zastanawiam się czy w przypadku zamknięcia do końca fermentor nie napuchnie i nie wybuchnie)? Lepiej jest przeprowadzać fermentację burzliwą w fermentorze z kranikiem czy bez kranika? Jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o fermentację cichą?

    Dzięki z góry za pomoc, jeśli temat gdzieś już był wystarczająco dogłębnie wytłumaczony to podeślijcie linka jeśli wiecie gdzie.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    nie dociskać.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #3
      Radzisz nie dociskać. A jak wygląda w takim razie sprawa z ewentualnym zakażeniem piwa?
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Wygląda dobrze.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • m2200
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.10
          • 223

          #5
          Czyli mam się nie martwić?
          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            No ale czym? Łapska brudne tam będziesz wkładać? Nad fermentującą brzeczką unosi się CO2, które skutecznie izoluje od powietrza.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • m2200
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.10
              • 223

              #7
              Ok. Dzięki. Czyli zarówno burzliwa jak i cicha fermentacja z dostępem tlenu. Nasłuchałem (naczytałem) się o tych wszystkich zakażeniach "z powietrza".
              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Nie! Z jakim dostępem tlenu znowóż? Nic nie zrozumiałeś
                Burzliwa dekiel nie dociśnięty.
                Cicha dekiel zatrzaśnięty i włożona rurka jak jest mozliwość.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • m2200
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.10
                  • 223

                  #9
                  "Nie! Z jakim dostępem tlenu znowóż?"

                  No skoro dekiel nie dociśnięty...

                  Drugi problem - brak rurki w obu fermentorach. Też nie dociskać na cichej?
                  Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                  Comment

                  • barsliw
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.08
                    • 289

                    #10
                    Chłopie, jeśli bardzo chcesz to wywierć sobie tą dziurkę po burzliwej i wsadz rurkę.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez barsliw; 2014-02-28, 19:08.

                    Comment

                    • m2200
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.10
                      • 223

                      #11
                      Nie chcę. Pytam. Czy możliwa jest cicha fermentacja bez rurki? I czy wtedy dociskać wieko do końca czy nie?
                      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #12
                        Powiem tak: dociskam wieko które nie ma żadnej dziurki i na burzliwej i na cichej.

                        A zrobisz jak chcesz?

                        @jacer, a po co rurka na cichej bo myślałem, że mamy to za sobą
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Ja cichą przeprowadzam w balonie więc zakładam rurkę.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • barsliw
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.08
                            • 289

                            #14
                            Znaczy się masz nieszczelne wieko Do pytającego: nie dociskaj wieka na burzliwej a na cichej docisnij. Jak się wybrzuszy to upuścisz CO2. Cała filozofia.

                            Comment

                            • m2200
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.10
                              • 223

                              #15
                              @fidoangel

                              "dociskam wieko które nie ma żadnej dziurki i na burzliwej i na cichej".

                              I nie wybucha?

                              "A zrobisz jak chcesz?"

                              Jasne. Wolałbym jednak wiedzieć jak należy robić i dlaczego.
                              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • woosaa
                                Przyspieszona cicha
                                woosaa
                                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                2025-01-09, 16:18
                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • krzysztoft
                                fermentacja burzliwa czy zakażenie?
                                krzysztoft
                                Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
                                2019-04-01, 00:18
                              • Magyars
                                Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
                                Magyars
                                Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

                                50% słód pszeniczny
                                50% słód pilzeński
                                Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
                                Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

                                BLG początkowe...
                                2019-12-17, 08:06
                              • ryvna
                                Informacje dotyczące cichej fermentacji
                                ryvna
                                Cześć.

                                Po tygodniu fermentacji burzliwej przelalem zawartość brzeczki do gąsiora na cichą.

                                Z racji mojego braku doświadczenia prosiłbym o doinformowanie w miare możliwości.

                                1) czy przy fermentacji burzliwej wystarczy tylko uchylić wieko od wiadra czy...
                                2017-03-20, 19:28
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...