A tak przy okazji, czy kolega m2200 nauczy się cytować?
Fermentacja burzliwa - wieko domknięte czy nie?
Collapse
X
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziA tak przy okazji, czy kolega m2200 nauczy się cytować?Nie samym piwem żyje człowiek ale...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200 Wyświetlenie odpowiedziA granaty to mit?
1. fermentacja główna i wtórna po tygodniu (ja na wtórnej trzymam ostatnio 2 - 3 tygodnie)
2. nie więcej niż 6 gramów cukru na litr do refermentacji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi1. fermentacja główna i wtórna po tygodniu (ja na wtórnej trzymam ostatnio 2 - 3 tygodnie
Dzięki za poradę.Nie samym piwem żyje człowiek ale...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200 Wyświetlenie odpowiedzigłówna to burzliwa a wtórna to cicha. Tak?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200 Wyświetlenie odpowiedziNa cichej 2-3 tygodnie? Wszystkie rodzaje piwa? Stouty też?
Comment
-
-
@Krzysiu
Dzięki za pomoc.
Wczoraj w nocy wstawiłem pierwszą warkę. Przez noc warka wystygła. Dziś dodałem drożdże. Mam jeszcze pytanie dotyczące fermentacji burzliwej:
Kiedy powinna "ruszyć" piana. I jak wysoko powinna podejść (parę centymetrów? pod samo wieko?) Czy to ma w ogóle znaczenie. Chodzę w okół i obserwuję. Na razie chyba nie ruszyło.Nie samym piwem żyje człowiek ale...
Comment
-
-
Fermentacja rusza różnie od godziny do dwóch dni, zależnie od jakości, kondycji i ilości drożdzy oraz temperatury i natlenienia brzeczki. wysokośc piany też bywa różna - im gęstsze piwo, tym wyższa. Dlatego warto nie zatrzaskiwać klapy w czasie fermentacji głównej, bo można reagować na nadmiar piany, otwierając po prostu wiadro na parę minut. Przy szczelnie zamkniętej klapie nadmiar piany wyjdzie rurką, a pozostawiony na klapie śmieci mogą stać się przyczyną infekcji.
Z reguły przy dwudziestolitrowej warce w trzydziestolitrowym wiadrze problemów pianowych nie ma, ale z porterem bałtyckim czy triplem już mogą być.
Comment
-
-
[QUOTE Z reguły przy dwudziestolitrowej warce w trzydziestolitrowym wiadrze problemów pianowych nie ma, ale z porterem bałtyckim czy triplem już mogą być.[/QUOTE]
A jeśli chodzi o dry stouta? Jaka (mnije więcej) powinna być wysokość piany? Mam w domu trochę zimno generalnie i obawiam się, że trudno będzie mi osiągnąć stałą temperaturą 18-22 stopnie. Czy niższa temperatura niż zalecana może być przyczyną jakiś zaburzeń podczas fermentacji burzliwej? I czy w ogóle wysokość piany ma tu znaczenie?
Dzięki za informacje.Nie samym piwem żyje człowiek ale...
Comment
-
-
Piana nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Zamnknij ten fermentor i zapomnij na tydzień. Przez ten czas czytaj, czytaj, czytaj.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
@m2200, czytasz coś więcej, poza swoim wątkiem?
Okryj fermentor kocem, pierzyną czy co tam masz na podorędziu, będzie stabilnie.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziPiana nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Zamnknij ten fermentor i zapomnij na tydzień. Przez ten czas czytaj, czytaj, czytaj.Nie samym piwem żyje człowiek ale...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi@m2200, czytasz coś więcej, poza swoim wątkiem?Nie samym piwem żyje człowiek ale...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200 Wyświetlenie odpowiedzia przede wszystkim chodzę koło fermentora
Comment
-
Comment