Fermentacja burzliwa - wieko domknięte czy nie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #31
    A tak przy okazji, czy kolega m2200 nauczy się cytować?
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #32
      @sztetke

      "Zamykasz na amen i z jednej strony rozszczelnisz delikatnie i tyle".

      Tak zrobię. Dzięki.
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      • m2200
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.10
        • 223

        #33
        @Krzysiu

        Świetne zdjęcie i hasło. Spadłem ze śmiechu z krzesła. Uspokoiłeś mnie.

        P. S.

        A granaty to mit?
        Nie samym piwem żyje człowiek ale...

        Comment

        • m2200
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.10
          • 223

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
          A tak przy okazji, czy kolega m2200 nauczy się cytować?
          Spróbuję.
          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200 Wyświetlenie odpowiedzi
            A granaty to mit?
            Nie, ale nie ma powodu do paniki, wystarczy przestrzegać dwóch prostych zasad:
            1. fermentacja główna i wtórna po tygodniu (ja na wtórnej trzymam ostatnio 2 - 3 tygodnie)
            2. nie więcej niż 6 gramów cukru na litr do refermentacji.

            Comment

            • m2200
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.10
              • 223

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              1. fermentacja główna i wtórna po tygodniu (ja na wtórnej trzymam ostatnio 2 - 3 tygodnie
              Krzysiu, dla ścisłości (jestem początkujący) - główna to burzliwa a wtórna to cicha. Tak? Na cichej 2-3 tygodnie? Wszystkie rodzaje piwa? Stouty też?
              Dzięki za poradę.
              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200 Wyświetlenie odpowiedzi
                główna to burzliwa a wtórna to cicha. Tak?
                Tak.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200 Wyświetlenie odpowiedzi
                Na cichej 2-3 tygodnie? Wszystkie rodzaje piwa? Stouty też?
                Tak. Przy piwach bardzo mocnych można to jeszcze wydłużyć, główną o kilka dni, wtóna o tydzień - dwa. Ważne też, aby było możliwie chłodno, ciemno i cicho. Jeśli nie ma takich możliwości, to lepiej wcześniej zabutelkować.

                Comment

                • m2200
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.10
                  • 223

                  #38
                  @Krzysiu

                  Dzięki za pomoc.
                  Wczoraj w nocy wstawiłem pierwszą warkę. Przez noc warka wystygła. Dziś dodałem drożdże. Mam jeszcze pytanie dotyczące fermentacji burzliwej:

                  Kiedy powinna "ruszyć" piana. I jak wysoko powinna podejść (parę centymetrów? pod samo wieko?) Czy to ma w ogóle znaczenie. Chodzę w okół i obserwuję. Na razie chyba nie ruszyło.
                  Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #39
                    Fermentacja rusza różnie od godziny do dwóch dni, zależnie od jakości, kondycji i ilości drożdzy oraz temperatury i natlenienia brzeczki. wysokośc piany też bywa różna - im gęstsze piwo, tym wyższa. Dlatego warto nie zatrzaskiwać klapy w czasie fermentacji głównej, bo można reagować na nadmiar piany, otwierając po prostu wiadro na parę minut. Przy szczelnie zamkniętej klapie nadmiar piany wyjdzie rurką, a pozostawiony na klapie śmieci mogą stać się przyczyną infekcji.

                    Z reguły przy dwudziestolitrowej warce w trzydziestolitrowym wiadrze problemów pianowych nie ma, ale z porterem bałtyckim czy triplem już mogą być.

                    Comment

                    • m2200
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.10
                      • 223

                      #40
                      [QUOTE Z reguły przy dwudziestolitrowej warce w trzydziestolitrowym wiadrze problemów pianowych nie ma, ale z porterem bałtyckim czy triplem już mogą być.[/QUOTE]


                      A jeśli chodzi o dry stouta? Jaka (mnije więcej) powinna być wysokość piany? Mam w domu trochę zimno generalnie i obawiam się, że trudno będzie mi osiągnąć stałą temperaturą 18-22 stopnie. Czy niższa temperatura niż zalecana może być przyczyną jakiś zaburzeń podczas fermentacji burzliwej? I czy w ogóle wysokość piany ma tu znaczenie?

                      Dzięki za informacje.
                      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #41
                        Piana nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Zamnknij ten fermentor i zapomnij na tydzień. Przez ten czas czytaj, czytaj, czytaj.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3657

                          #42
                          @m2200, czytasz coś więcej, poza swoim wątkiem?
                          Okryj fermentor kocem, pierzyną czy co tam masz na podorędziu, będzie stabilnie.
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                          Moje warzenie // Piwny Wojownik

                          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                          Comment

                          • m2200
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.10
                            • 223

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Piana nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Zamnknij ten fermentor i zapomnij na tydzień. Przez ten czas czytaj, czytaj, czytaj.
                            Dzięki. Tak zrobię.
                            Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                            Comment

                            • m2200
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.10
                              • 223

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                              @m2200, czytasz coś więcej, poza swoim wątkiem?
                              Powoli. Nie wszystko na raz. Zerkam na razie tu i tam, pytam, Kopyrę śledzę w wolnych nielicznych chwilach, a przede wszystkim chodzę koło fermentora
                              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                              Comment

                              • barsliw
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2013.08
                                • 289

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200 Wyświetlenie odpowiedzi
                                a przede wszystkim chodzę koło fermentora
                                To zamiast chodzić zacznij czytać!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X