Refermentacja lagera

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lewelyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.04
    • 11

    #1

    Refermentacja lagera

    Witam mam pytanie odnośnie ilości cukru w celu nagazowania mojego pilsa, czy dobierając ilość cukru mam kierować się temperaturą piwa która jest podczas rozlewu czy też najwyższą temperaturą która była podczas fermentacji czyli w moim przypadku podczas przerwy diacetylowej ?
  • Latos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 19

    #2
    Podczas rozlewu. To determinuje ile CO2 mogło się już rozpuścić w piwie.

    Znaczy ja się nie znam - tak słyszałem.

    Comment

    • bart3q
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.02
      • 28

      #3
      Latos - Ale po skończonej fermentacji skąd by się wziął ten dodatkowy co2 w piwie? Ja bym wpisał temperaturę z końca fermentacji - w tym przypadku przerwy diacetylowej.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • JonI
        Refermentacja - temperatura
        JonI
        Witajcie, moje pierwsze piwo z brewkitu zostało rozlane do butelek. Dosypałem odpowiednią ilość glukozy i teraz przez kilka dni postoją w temperaturze 20-23 stopnie Celsjusza.
        Czytałem kilka różnych instrukcji, w których napisano, że po mniej - więcej tygodniu piwo należy przenieść...
        2018-01-04, 12:20
      • nonFelix
        2021.10.07-09 - 12 Warszawski Festiwal Piwa
        nonFelix
        Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.


        Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...
        2021-09-23, 19:47
      • RomaNzRumunii
        Kolsch temperatura fermentacji
        RomaNzRumunii
        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
        2023-11-25, 21:07
      • smir
        Oktoberfestbier temperatura fermentacji
        smir
        Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
        ...
        2021-05-24, 21:09
      • XboXC
        Rozlew refermentacja a temperatura
        XboXC
        Witam.
        Dwie warki AIPA mam już za sobą Pierwsza średnia, druga się okaże, ale już czuję dobry posmak.

        Natomiast pytanko - chodzi o kalkulatory do refermentacji.
        Należy w nich podać temperaturę rozlewu. Zgadza się?

        Jeśli tak to co w sytuacji...
        2017-02-28, 21:00
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...