Zakażenie ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Swiezy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.09
    • 50

    #1

    Zakażenie ?

    Witam,
    Proszę kogoś doświadoczonego o pomoc.
    Ostatnio warzyłem Irish Red Ale, zadałem drożdże Safale US 05 i po tygodniu burzliwej (śmierdziało aldehydem octowym) przelałem na cichą, po 3 dniach zerknąłem z ciekawości do fermentora i zauważyłem, że na powierzchni pojawiają się białe plamki/skrzepy i piwo jest całkiem mocno mętne. Czy ktoś mógłby mi powiedziec jaki jest tego powód (domyślam się że jakaś infekcja, ale nie wiem konkretnie jaka) i czy piwo nadaje się tylko do wylania ? Zdjęcie poniżej:

    Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki !!
    Ce site web est à vendre ! fotoo.pl réunit des informations et annonces. Nous espérons que vous y trouverez les informations que vous recherchez !
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Ja bym to zabutelkował i obserwował jak się zmienia. Raczej nie licz na to, że będzie smaczne.

    Comment

    • Swiezy
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.09
      • 50

      #3
      Wszystko znikło dzisiaj, przed chwilą podnoszę pokrywę, kilka krążków piany piwo dość klarowne, więc nie mam pojęcia co to było, ale dobrze że już tego nie ma

      Comment

      • barsliw
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.08
        • 289

        #4
        E, zwykłe resztki drożdży. Panikowałeś

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Darins
          Czy to zakazenie?
          Darins
          Na powierzchni troche plamek, w smaku czuc kwasowosc, nie wiem jak moglo sie zakazic, moze przez kranik? Nie otwieralem, robilem na poczatku lipca, moze dzikusy?


          https://images90.fotosik.pl/527/35255391a88c49de.jpg
          2021-08-10, 17:56
        • krzysztoft
          fermentacja burzliwa czy zakażenie?
          krzysztoft
          Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
          2019-04-01, 00:18
        • Komos92
          Czy to zakażenie?
          Komos92
          Witam, fermentuję już któreś z kolei piwo z brewkita i tym razem zauważyłem niemiłą niespodziankę. To trzeci dzień fermentacji, a z rurki fermentacyjnej wydobywa się dość ostry zapach siarkowodoru (pierwszego i drugiego dnia go nie było). Po otwarciu fermentora zauważyłem, że na powierzchni...
          2018-09-03, 14:50
        • Prusak
          Pernauer, Kuldne
          Prusak
          Browar z Parnawy. Lager o zawartości alkoholu 4,7%, ekstrakt nie podany.
          Barwa ciemnożółta intensywna, piana dziurawa, nie osadza się na szklle, szybko opada.
          Aromat wyraźnie słodowo-zbożowy. W smaku dominują nuty słodowe, nieułożone, goryczka śladowa.
          Słabe.
          ...
          2024-05-09, 15:05
        • Javox
          Amber, Export
          Javox
          Nowy pomysł w Amberze.... Export
          Alko 5.6%

          Piana - więcej na starcie potem niepełna warstewka.
          Lacing - nie za dużo.
          Gaz - średni.
          Barwa - jasny bursztyn.
          Aromat - zbożowość, lekka piwnica, ziołowy chmiel. Niepokojąca ostrość w kierunku octowym....
          2023-07-28, 10:10
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...