Witam,
Proszę kogoś doświadoczonego o pomoc.
Ostatnio warzyłem Irish Red Ale, zadałem drożdże Safale US 05 i po tygodniu burzliwej (śmierdziało aldehydem octowym) przelałem na cichą, po 3 dniach zerknąłem z ciekawości do fermentora i zauważyłem, że na powierzchni pojawiają się białe plamki/skrzepy i piwo jest całkiem mocno mętne. Czy ktoś mógłby mi powiedziec jaki jest tego powód (domyślam się że jakaś infekcja, ale nie wiem konkretnie jaka) i czy piwo nadaje się tylko do wylania ? Zdjęcie poniżej:
Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki !!
Proszę kogoś doświadoczonego o pomoc.
Ostatnio warzyłem Irish Red Ale, zadałem drożdże Safale US 05 i po tygodniu burzliwej (śmierdziało aldehydem octowym) przelałem na cichą, po 3 dniach zerknąłem z ciekawości do fermentora i zauważyłem, że na powierzchni pojawiają się białe plamki/skrzepy i piwo jest całkiem mocno mętne. Czy ktoś mógłby mi powiedziec jaki jest tego powód (domyślam się że jakaś infekcja, ale nie wiem konkretnie jaka) i czy piwo nadaje się tylko do wylania ? Zdjęcie poniżej:
Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki !!
Comment