Cześć,
na dniach zaplanowałem warzenie pierwszej warki piwa. Rzuciłem się od razu na głęboką wodę, ponieważ chcę to zrobić z zacieraniem. Wiedząc, że w całym procesie ważne jest dość dokładne określanie temperatury zacieru, mam obawy co do wskazań termometru, który otrzymałem wraz z zestawem piwowarskim.
Posiadam dokładnie taki egzemplarz: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/l...0-do-110c.html
Postanowiłem sprawdzić jaki odczyt dostanę przy gotującej się wodzie. I tutaj właśnie pojawia się moje zaniepokojenie, ponieważ termometr wskazuje zawsze 94C, w porywach do 96C, ale to przy długotrwałym trzymaniu we wrzątku. W zakresie niskich temperatur jego odczyty są w miarę poprawne - pokazuje 1 stopień mniej niż dwa termometry lekarskie, z którymi był porównywany (woda o temp. 40 stopni).
Czy wskazania termometru mogą być jednak prawidłowe? (aktualne ciśnienie atmosferyczne ma raczej znikomy wpływ na temp. wrzenia.)
Może warto kupić na szybko jakiś inny sprzęt? Ostatecznie, spróbować uwarzyć warkę biorąc poprawkę na zaniżone wskazania?
Niestety nie mam pomysłu, ani innego termometru, aby zweryfikować jego wskazania w wyższych temperaturach, a różnice o 5-6 stopni, to chyba zbyt wiele, żeby z czystym sumieniem pilnować poszczególnych przerw temperaturowych?
na dniach zaplanowałem warzenie pierwszej warki piwa. Rzuciłem się od razu na głęboką wodę, ponieważ chcę to zrobić z zacieraniem. Wiedząc, że w całym procesie ważne jest dość dokładne określanie temperatury zacieru, mam obawy co do wskazań termometru, który otrzymałem wraz z zestawem piwowarskim.
Posiadam dokładnie taki egzemplarz: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/l...0-do-110c.html
Postanowiłem sprawdzić jaki odczyt dostanę przy gotującej się wodzie. I tutaj właśnie pojawia się moje zaniepokojenie, ponieważ termometr wskazuje zawsze 94C, w porywach do 96C, ale to przy długotrwałym trzymaniu we wrzątku. W zakresie niskich temperatur jego odczyty są w miarę poprawne - pokazuje 1 stopień mniej niż dwa termometry lekarskie, z którymi był porównywany (woda o temp. 40 stopni).
Czy wskazania termometru mogą być jednak prawidłowe? (aktualne ciśnienie atmosferyczne ma raczej znikomy wpływ na temp. wrzenia.)
Może warto kupić na szybko jakiś inny sprzęt? Ostatecznie, spróbować uwarzyć warkę biorąc poprawkę na zaniżone wskazania?
Niestety nie mam pomysłu, ani innego termometru, aby zweryfikować jego wskazania w wyższych temperaturach, a różnice o 5-6 stopni, to chyba zbyt wiele, żeby z czystym sumieniem pilnować poszczególnych przerw temperaturowych?
Comment