Witam i pytam - garnek 30l

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • concrete83
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 5

    Witam i pytam - garnek 30l

    Na wstępie witam wszystkich bo to mój pierwszy wpis na forum, choć czytam od kilku miesięcy...

    Na razie mam - tak myślę - dostateczną wiedzę teoretyczną na początek o procesie i efektach warzenia/fermentacji/leżakowania. Praktyki jednak praktycznie zero, pierwszy brewkit bulka na burzliwej od środy (brewferm golden summer).

    Podkręcony ogólną opinią pt. "nie pier...,zacieraj!" chciałbym zaopatrzyć się w garnek 30l.
    Mam jednak jedną wątpliwość i mam nadzieje że mi pomożecie:

    Widziałem na żywo w sklepie garnek zarówno z Olkusza jak i taki:

    Specjalizowany sklep piwowarski. Wszystko do warzenia piwa domowego. Słód, chmiel i drożdże. Odkryj świat piwowarstwa


    ten drugi sprawia wrażenie cienkiego, nie ważyłem ale jest relatywnie lekki. Olkusz natomiast to wizualnie i dotykowo kawal solidnej blachy. Najbardziej się to rzuca w pokrywkach, choć to pewnie ma male znaczenie.

    Pytanie: czy ten cieńszy garnek jest wystarczająco dobry, żeby nie przypalać słodu (cienkie dno) i generalnie nie tracić nerwów i kasy na wylewanie spalenizny do kanału?
    Pytam również ze względu na cenę, "cienki" to 120-130 PLN, Olkusz to ok 200-220...

    Dzięki z góry za opinie.

  • Zywiec79
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.02
    • 123

    #2
    Jak nie będziesz pilnował to przypalisz i w jednym i drugim . Różnice mogą być jedynie w utrzymaniu temperatury ( masywniejszy dłużej utrzyma temperaturę w trakcie zacierania ) .
    A jeśli chcesz się uczyć na moim błędach to kup ok 40 litrowy ( ok 170 zł ) .

    Comment

    • gobong
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.04
      • 658

      #3
      Niestety zarówno przy cieńszym jak przy minimalnie grubszym garnku mieszanie cie nie ominie, im gęstszy zacier i im szybsze podgrzewanie tym mieszanie intensywniejsze. Inaczej przypalone.Ja bym wybrał tańszy jak pojemność taka sama. Albo tego solidniejszego jak piszesz z Olkusza poszukał tańszego, bo cena jaka napisałeś coś za wysoka, nawet niedawno widziałem chyba z Olkusza taki na oko z 30l za bodajże coś koło 180 PLN. Może napisze ktoś mądrzejszy czy jakieś super grube dno chroni przed przypaleniem, ale nie sądze, mieszać trzeba i to z kilku powodów nie tylko z obawy o przypalenie.

      Comment

      • concrete83
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.01
        • 5

        #4
        Dzięki za odpowiedź, oczywiście jasne dla mnie jest ze trzeba mieszać podczas zacierania.

        Po prostu zasada chyba jest taka sama jak przy gotowaniu czegokolwiek innego: grubsze dno to równomierny rozkład ciepła i lepsze trzymanie temperatury co oznacza ze nie nagrzeje się zbyt szybko żeby nie zdążyć zareagować.

        a z tymi 40l to jest taka spirala, zaraz będzie "a to czemu nie 50 od razu?" a ja najchętniej bym pożyczył najpierw jakąś 15tke i warzył polowe "standardowego" zasypu docelowo na 10l piwa. No ale niestety rodzina ma same małowymiarowe gary, 10l max a to już się w ogóle nie opłaca robić 6-7l piwa.

        Comment

        • Humanista
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.01
          • 10

          #5
          A ja pójdę właśnie po spirali

          Na swoje pierwsze zacieranie kupiłem właśnie 50-tkę. Dlaczego? Jakieś 20 zł różnicy, a już mam w planach porter bałtycki, przy którym miałbym w 30-tce zacieru pod kołnierz.

          Skoro masz w planach poważne piwowarstwo (a zakładam, że na dwie warki nie planujesz kupować sprzętu) to pewnie z czasem będziesz chciał uwarzyć jakieś większe piwo. I wtedy taki garnek będzie jak znalazł.

          A kupować za jakiś czas drugi, przechowywać oba etc. to zbędna zabawa. No chyba że będziesz miał ten 30-litrowy np. do podgrzewania wody do wysładzania.

          Ja poszedłem od razu w 50 l i nie narzekam.

          Brałem coś takiego: Klik
          Z inwestowaniem jak z piwem - co się uwarzyło, trzeba wypić...

          Comment

          • sebek_
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.11
            • 148

            #6
            Ja mam dokładnie taki sam (ten 30 litrowy) i nie narzekam. Mieszania nie przeskoczysz tak jak pisali poprzednicy
            Piwo to moje paliwo :)

            Comment

            • btetlewicz
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.12
              • 92

              #7
              Kupuj 40L. Różnica w cenie nieduża.
              Moja rada jest jeszcze taka, że jeśli cena jest dla Ciebie istotna to pogrzebałbym na popularnym portalu aukcyjnym, ew. na równie popularnym serwisie ogłoszeniowym.
              Można znaleźć perełki za grosze.

              Kupiłem w taki sposób nieużywany gar 40L jeszcze z naklejoną w środku etykietą kraju produkcji ZSRR (CCCP) - kosztował mnie 50zł.

              Najważniejsze to żeby był bez odprysków. Chociaż z tego co wiem to w takim z odpryskami niektórzy też warzą piwo.

              Comment

              • Dewasto
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.01
                • 65

                #8
                Ja kupiłem w hurtowni AGD gar 40 cm (teraz widzę, że to 40l bo myślałem, że mniej więc jest dobrze) za 116 zł. I jest z Olkusza. I wygląda tak samo jak ten gar w linku. Może to też Olkusz. Nie wygląda na nietrwałego. Nie rozumiem dlaczego niektóre Olkusze kosztują po 180 zł. Mają jakieś lepsze wersje?
                https://www.facebook.com/browarstarowiejski

                Comment

                • btetlewicz
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.12
                  • 92

                  #9
                  Osobiście uważam, że przy emaliowanym garze największy problem stanowią uszkodzenia mechaniczne. Uważać przy przenoszeniu garnka, żeby w coś nie przywalić.
                  Jak mam zakończoną warkę to garnek po umyciu wynoszę ostrożnie do piwnicy i stawiam na miękkich podkładkach. Przekonałem się na samej pokrywce, że odbić emalię to żaden problem. Co do grubości blachy nie mam porównania, ale chyba w jednym i drugim bez mieszania przypalisz zacier.

                  Comment

                  • concrete83
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.01
                    • 5

                    #10
                    Hej

                    dzięki za wszystkie opinie, myślę że temat do zamknięcia.

                    Skoro ten potencjalnie cieńszy garnek będzie ok to świetnie bo koszta będą mniejsze. Na szczęście w międzyczasie rodzina dalsza robi oględziny na strychu bo "coś tam gdzieś tam takie wielkie emaliowane było" może nawet 50tka?

                    Jak to nie wypali to z następną wypłatą kupuję gar, robię filtrator z oplotu i jadę z koksem czyli klonem guinnessa

                    A dziś wieczorem brewferm golden summer - dziecko brewkita - idzie na cichą i do spiżarni.

                    dla wszystkich!

                    Comment

                    • btetlewicz
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.12
                      • 92

                      #11
                      Zrób sobie ten filtrator....zero problemów w wykonaniu a mniejszy koszt i satysfakcja - wiesz... ZOSTAŃ BOHATEREM W SWOIM BROWARZE

                      Comment

                      • DonZ
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.03
                        • 303

                        #12
                        A może by tak kega 50L w dobrej cenie znaleźć. Wiadomo że w stosunku do gara ma mniejszą powierzchnię grzania i trzeba przy nim trochę porobić ale dla przyszłego HERMSa jest jeden keg mniej A pewnie takie plany w dłuższej perspektywie czasu będą.

                        Comment

                        • btetlewicz
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.12
                          • 92

                          #13
                          To może niech od razu jakąś małą instalację na 300L sobie sprawi....po co się rozdrabniać hehehehehe

                          Comment

                          • concrete83
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.01
                            • 5

                            #14
                            I to jest właśnie ta spirala,w przyszłym tygodniu zrobie wrogie przejęcie Kompanii Piwowarskiej i zaczne masową produkcję lambików i ultra imperial heavy double IIIIIPA

                            Comment

                            • btetlewicz
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.12
                              • 92

                              #15
                              Tak na poważnie to 40L starczy na początek. Szukaj na rynku wtórnym, po znajomych - zdziwisz się ile takich garów u ludzi w piwnicach się kurzy. W koncu kazdy kiedyś przetwory wekował.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X