Dolewanie wody.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • damgos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 9

    #1

    Dolewanie wody.

    Witam,
    czy po skończonej fermentacji burzliwej, podczas przelewania na cichą, mogę jeszcze dolać wody? Piwo wyszło za mocne, pewnie przechmielone i za mało.
    Pozdrawiam!
  • Zywiec79
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.02
    • 123

    #2
    jak masz już rozcieńczać piwo to lepiej zrobić to przy rozlewie . Wymaganą ilość środka do refermentacji ( np cukier ) rozpuścić w większej ilości wody ( np 4 litry ) ,wlać na dno fermentora z kranikiem i na to zlać piwo po cichej fermentacji . Wodę oczywiście zagotować najpierw

    Comment

    • damgos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.01
      • 9

      #3
      Dzięki za odpowiedź!
      Twoje zdrowie!

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • pegazus300
        Dolewanie wody
        pegazus300
        Cześć! Czy mogę bezkarnie dolać do brzeczki po wysładzaniu a przed gotowaniem np 20% wody, by zwiększyć jej objętość? Wiadomo, że stracę blg, ale zyskam ilość piwa. Można tak robić czy to jakoś zniszczy brzeczkę? W jakiej temp. ew. dolewać tej wody?
        2018-03-20, 08:17
      • innerlife
        Dolewanie wody do brzeczki
        innerlife
        Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jutro zabieram sie za warzenie swojego pierwszego piwa - APA z ekstraktow 12 BLG, wszystko mniej wiecej juz rozumiem ale mam watpliwosci co do dolewania wody do brzeczki po zmierzeniu BLG. Jezeli brzeczka wyjdzie mi zbyt ekstraktywna np 14 BLG ile mam dolac wody by...
        2016-02-09, 18:31
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • dadek
        Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
        dadek
        Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
        2023-12-05, 00:56
      • Grbuy
        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
        Grbuy
        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
        2023-11-30, 20:57
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...