Zacieranie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robsi737
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.03
    • 1

    #1

    Zacieranie

    Witam wszystkich forumowiczów
    Chciałem się dowiedzieć jednej rzeczy jeśli chodzi o zacieranie.
    Jestem po swojej pierwszej warce.

    Dr. Rudi Amber ale

    Przy zacieraniu po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wyłączałem palniki, chwilę zamieszałem zacier i przykrywałem garnek pokrywką. Temperatura w tym czasie była co parę minut sprawdzana i wszystko się ładnie utrzymywało.

    Dopiero co zalogowałem się na forum i przeglądając informację natrafiłem na temat o mieszadłach.
    Widzę sporo różnych konstrukcji itp.

    Pojawiło się w związku z tym pytanie. Zacierając tak jak opisałem, nie przypaliłem zacieru, temperatura mi się trzymała (musiałem przez 45 min włączyć palniki 2 razy na kilkadziesiąt sekund - wtedy mieszałem).

    Jak wygląda sprawa z takim mieszadłem? Cały czas musi działać? garnek powinien być odkryty? jak wygląda wtedy sprawa z utrzymaniem temperatury? domyślam się, że spada szybciej niż przy zamkniętym garnku.

    Mam nadzieję, że nie wyśmiejecie mnie za głupie - tak przypuszczam - pytanie.
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #2
    Generalnie chyba nie popełniłeś błędu. Zasada jest prosta: podczas podgrzewania mieszamy zacier, aby się miejscowo nie przegrzewał i aby w całej objętości temperatura była w miarę równa. Mniej ważną sprawą jest czy mieszanie odbywa się ręcznie łyżką, czy mechanicznie. To drugie jest z pewnością wygodniejsze. Temperatura zacieru oczywiście szybciej spada przy otwartym garnku, a tempo podgrzewania nie powinno być wyższe niż 1stopień/minutę.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 21:07
    • smir
      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
      smir
      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
      ...
      2021-05-24, 21:09
    • bartek90
      Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
      bartek90
      Cześć wszystkim,
      jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
      Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
      2020-05-14, 12:41
    • KulisBrew
      KuliśBrew
      KulisBrew
      Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
      Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
      kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...
      2020-08-28, 14:09
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...