Zacieranie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robsi737
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.03
    • 1

Zacieranie

Witam wszystkich forumowiczów
    Chciałem się dowiedzieć jednej rzeczy jeśli chodzi o zacieranie.
    Jestem po swojej pierwszej warce.

Dr. Rudi Amber ale

Przy zacieraniu po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wyłączałem palniki, chwilę zamieszałem zacier i przykrywałem garnek pokrywką. Temperatura w tym czasie była co parę minut sprawdzana i wszystko się ładnie utrzymywało.

Dopiero co zalogowałem się na forum i przeglądając informację natrafiłem na temat o mieszadłach.
    Widzę sporo różnych konstrukcji itp.

Pojawiło się w związku z tym pytanie. Zacierając tak jak opisałem, nie przypaliłem zacieru, temperatura mi się trzymała (musiałem przez 45 min włączyć palniki 2 razy na kilkadziesiąt sekund - wtedy mieszałem).

Jak wygląda sprawa z takim mieszadłem? Cały czas musi działać? garnek powinien być odkryty? jak wygląda wtedy sprawa z utrzymaniem temperatury? domyślam się, że spada szybciej niż przy zamkniętym garnku.

Mam nadzieję, że nie wyśmiejecie mnie za głupie - tak przypuszczam - pytanie.
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

Generalnie chyba nie popełniłeś błędu. Zasada jest prosta: podczas podgrzewania mieszamy zacier, aby się miejscowo nie przegrzewał i aby w całej objętości temperatura była w miarę równa. Mniej ważną sprawą jest czy mieszanie odbywa się ręcznie łyżką, czy mechanicznie. To drugie jest z pewnością wygodniejsze. Temperatura zacieru oczywiście szybciej spada przy otwartym garnku, a tempo podgrzewania nie powinno być wyższe niż 1stopień/minutę.

Comment

Przetwarzanie...
    X