Zacieranie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robsi737
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.03
    • 1

    Zacieranie

    Witam wszystkich forumowiczów
    Chciałem się dowiedzieć jednej rzeczy jeśli chodzi o zacieranie.
    Jestem po swojej pierwszej warce.

    Dr. Rudi Amber ale

    Przy zacieraniu po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wyłączałem palniki, chwilę zamieszałem zacier i przykrywałem garnek pokrywką. Temperatura w tym czasie była co parę minut sprawdzana i wszystko się ładnie utrzymywało.

    Dopiero co zalogowałem się na forum i przeglądając informację natrafiłem na temat o mieszadłach.
    Widzę sporo różnych konstrukcji itp.

    Pojawiło się w związku z tym pytanie. Zacierając tak jak opisałem, nie przypaliłem zacieru, temperatura mi się trzymała (musiałem przez 45 min włączyć palniki 2 razy na kilkadziesiąt sekund - wtedy mieszałem).

    Jak wygląda sprawa z takim mieszadłem? Cały czas musi działać? garnek powinien być odkryty? jak wygląda wtedy sprawa z utrzymaniem temperatury? domyślam się, że spada szybciej niż przy zamkniętym garnku.

    Mam nadzieję, że nie wyśmiejecie mnie za głupie - tak przypuszczam - pytanie.
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #2
    Generalnie chyba nie popełniłeś błędu. Zasada jest prosta: podczas podgrzewania mieszamy zacier, aby się miejscowo nie przegrzewał i aby w całej objętości temperatura była w miarę równa. Mniej ważną sprawą jest czy mieszanie odbywa się ręcznie łyżką, czy mechanicznie. To drugie jest z pewnością wygodniejsze. Temperatura zacieru oczywiście szybciej spada przy otwartym garnku, a tempo podgrzewania nie powinno być wyższe niż 1stopień/minutę.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X