Ekstrakt słodowy. Ile może stać po otwarciu?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cloudpol7
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 3

    Ekstrakt słodowy. Ile może stać po otwarciu?

    Witam
    Szybkie pytanie jak w temacie. Ze względów ekonomicznych zastanawiam się na kupnem ekstraktu np. 14kg ale że wszystkiego nie chce zużyć na raz tylko korzystać z niego w miarę "schodzenia" poprzednich warek pojawia się pytanie ile taki ekstrakt może postać po otwarciu w chłodniejszym miejscu?
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

    #2
    To w zasadzie same cukry, więc nie powinno się zepsuć.
    Last edited by gwzd; 2014-03-16, 14:34.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Myśle że rok, dwa to spokojnie może stać
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #4
        Niestety ekstrakt płynny LME utlenia się podobnie jak piwo. Trudno ocenić jego czas przydatności, na oko powiedziałbym - 3 miesiące.

        Za to dużo trwalszy jest ekstrakt suchy DME, myślę, że i rok przechowywania nie jest przy nim problemem. Jest też niestety droższy - musisz ocenić, co się bardziej opłaci.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Mój najstarszy ekstrakt to wędzony z BA, kupiłem go 5 lat temu. Ostatnio zaglądałem do niego i nic złego nie zauważyłem
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          Przetwarzanie...
          X