Witam szanownych kolegów i koleżanki To mój pierwszy post na forum.
Przepraszam jeśli powtarzam wątek, korzystałem z wyszukiwarki lecz nie znalazłem odpowiedzi która by mnie usatysfakcjonowała.
Warzę sobie swoje drugie piwo ever, używam brew kitu Cooper's Real Ale + 1 kg ekstraktu w proszku, do tego drożdże US-05, po zlaniu na cichą zamierzam dochmielić na zimno.
Brzeczkę o temp. 23*C zasypałem drożdżakami 8 dni temu. Piana pojawiła się po ok. 30 godzinach, urosła na 4 cm i utrzymuje się do dziś. Wczoraj mierzyłem blg i zeszło z 12 początkowych do 5, w próbce widać fajne bąbelki, natomiast rurka fermentacyjna nie bardzo dawała oznaki pracy, ale tym się akurat nie przejmuje. Wygląda na to że fermentacja cały czas trwa.
Pytanie moje dotyczy długości trwania fermentacji burzliwej i tego, czy zbyt długa nie wniesie do piwa jakichś niepożądanych aromatów (np. z drożdży). Chciałbym tego uniknąć
Co doradzacie, zlewać jutro na cichą znad osadu czy czekać jeszcze aż piana opadnie (wygląda solidnie i chyba jej sie nie spieszy zeby opadać.)
S pozdravem!
Przepraszam jeśli powtarzam wątek, korzystałem z wyszukiwarki lecz nie znalazłem odpowiedzi która by mnie usatysfakcjonowała.
Warzę sobie swoje drugie piwo ever, używam brew kitu Cooper's Real Ale + 1 kg ekstraktu w proszku, do tego drożdże US-05, po zlaniu na cichą zamierzam dochmielić na zimno.
Brzeczkę o temp. 23*C zasypałem drożdżakami 8 dni temu. Piana pojawiła się po ok. 30 godzinach, urosła na 4 cm i utrzymuje się do dziś. Wczoraj mierzyłem blg i zeszło z 12 początkowych do 5, w próbce widać fajne bąbelki, natomiast rurka fermentacyjna nie bardzo dawała oznaki pracy, ale tym się akurat nie przejmuje. Wygląda na to że fermentacja cały czas trwa.
Pytanie moje dotyczy długości trwania fermentacji burzliwej i tego, czy zbyt długa nie wniesie do piwa jakichś niepożądanych aromatów (np. z drożdży). Chciałbym tego uniknąć
Co doradzacie, zlewać jutro na cichą znad osadu czy czekać jeszcze aż piana opadnie (wygląda solidnie i chyba jej sie nie spieszy zeby opadać.)
S pozdravem!
Comment