Piwo z ekstraktów - długa fermentacja burzliwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • umberlee
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.03
    • 3

    Piwo z ekstraktów - długa fermentacja burzliwa

    Witam szanownych kolegów i koleżanki To mój pierwszy post na forum.

    Przepraszam jeśli powtarzam wątek, korzystałem z wyszukiwarki lecz nie znalazłem odpowiedzi która by mnie usatysfakcjonowała.

    Warzę sobie swoje drugie piwo ever, używam brew kitu Cooper's Real Ale + 1 kg ekstraktu w proszku, do tego drożdże US-05, po zlaniu na cichą zamierzam dochmielić na zimno.

    Brzeczkę o temp. 23*C zasypałem drożdżakami 8 dni temu. Piana pojawiła się po ok. 30 godzinach, urosła na 4 cm i utrzymuje się do dziś. Wczoraj mierzyłem blg i zeszło z 12 początkowych do 5, w próbce widać fajne bąbelki, natomiast rurka fermentacyjna nie bardzo dawała oznaki pracy, ale tym się akurat nie przejmuje. Wygląda na to że fermentacja cały czas trwa.

    Pytanie moje dotyczy długości trwania fermentacji burzliwej i tego, czy zbyt długa nie wniesie do piwa jakichś niepożądanych aromatów (np. z drożdży). Chciałbym tego uniknąć

    Co doradzacie, zlewać jutro na cichą znad osadu czy czekać jeszcze aż piana opadnie (wygląda solidnie i chyba jej sie nie spieszy zeby opadać.)

    S pozdravem!
  • barsliw
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.08
    • 289

    #2
    Znów braki w podstawach. Nie czytało się, co? Mierz blg na przestrzeni kilku dni. Jeśli stoi, zlewaj na cichą. Nie sugeruj się rurką. Jeśli potrzymasz na burzliwej i 2 czy 3 tygodnie nic się nie stanie.
    Last edited by barsliw; 2014-03-17, 19:08.

    Comment

    • umberlee
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.03
      • 3

      #3
      OK, a jeśli piana będzie się utrzymywać? Zebrać ją czymś? Trzymanie młodego piwa powyżej tygodnia z drożdzami nie spowoduje przeniknięcia ich aromatem?

      Comment

      • barsliw
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.08
        • 289

        #4
        Nie spowoduje. Nic tam nie gmeraj. Tylko pomiar. Piana się nie przejmuj.

        Comment

        • umberlee
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.03
          • 3

          #5
          okej, dziękuję bardzo za odpowiedź

          Comment

          Przetwarzanie...
          X