Kiedy zakończyć fermentację cichą?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    Kiedy zakończyć fermentację cichą?

    Witam,

    jestem początkujący. Mój pierwszy stout fermentuje na cichej dwunasty dzień. Zastanawiam się kiedy zakończyć fermentację i rozlać go do butelek. Moje wątpliwości biorą się stąd, że wieczko od fermentora wciąż "puchnie" (odchylam delikatnie- po dwóch dniach znów "puchnie"). Zastanawiam się czy tak to powinno wyglądać. Obawiam się granatów. Czy słusznie?

    Proszę o poradę - czy już rozlewać czy jeszcze poczekać kilka dni?

    Jeśli temat był już gdzieś poruszany, poproszę o linka do dyskusji.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • Zywiec79
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.02
    • 123

    #2
    Rozlewa się gdy przez 2 dni nie spada BLG . Sądze że po tylu dniach już po fermentacji jest i możesz spokojnie rozlewać .

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #3
      jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów


      jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów


      W tym dziale znajdziesz opracowania wybranych tematów do działu BA. Przeznaczone są one do przedyskutowania zanim zostaną zamieszczone w serwisie w ostatecznej formie.

      Comment

      • m2200
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.10
        • 223

        #4
        @Zywiec79

        Dzięki. Taką odpowiedź chciałem usłyszeć
        Nie samym piwem żyje człowiek ale...

        Comment

        • m2200
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.10
          • 223

          #5
          @Marcin wc

          Wielkie dzięki - już zaglądam.
          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

          Comment

          • AndrewZG
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.08
            • 261

            #6
            Wygodnym sposobem jest włożenie do fermentora (na cały czas fermentacji) zdezynfekowanego ballingometru - wystarczy wtedy odchylić nieco pokrywę i dokonać odczytu. Szczególnie sprawdza się to na cichej, bo podczas burzliwej piana potrafi skutecznie zabrudzić szkło "spławika", choć nie zawsze.
            Odpada nam wtedy ryzyko infekcji związane z częstym "grzebaniem" w piwie związanym z pobieraniem próbki.

            Comment

            • barsliw
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.08
              • 289

              #7
              Wyklarowało się? Jeśli tak to butelkuj

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzi
                Wygodnym sposobem jest włożenie do fermentora (na cały czas fermentacji) zdezynfekowanego ballingometru - wystarczy wtedy odchylić nieco pokrywę i dokonać odczytu. Szczególnie sprawdza się to na cichej, bo podczas burzliwej piana potrafi skutecznie zabrudzić szkło "spławika", choć nie zawsze.
                Odpada nam wtedy ryzyko infekcji związane z częstym "grzebaniem" w piwie związanym z pobieraniem próbki.
                Przy przeźroczystych wiadrach nie trzeba nawet uchylać, widać przez ściankę
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • m2200
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.10
                  • 223

                  #9
                  Wydaje mi się, że jest klarowne. Czyli nie przejmować się "wzdęciami" wieczka?
                  Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                  Comment

                  • barsliw
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.08
                    • 289

                    #10
                    Blg nie spada? Jeśli nie to butelkuj

                    Comment

                    • m2200
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.10
                      • 223

                      #11
                      Nie, zatrzymało się na 3.
                      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                      Comment

                      • barsliw
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.08
                        • 289

                        #12
                        To do butli!

                        Comment

                        • m2200
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.10
                          • 223

                          #13
                          Ekstra! W takim razie (na przyszłość) - nie przejmować się "wzdęciem" denka?
                          Dzięki.
                          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                          Comment

                          • m2200
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.10
                            • 223

                            #14
                            tzn. wieka
                            Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10788

                              #15
                              Jeśli nie fermentuje to od czego wzdęło?
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X