18 blg + refermentacja, dodawać drożdże ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vooyeq
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.09
    • 19

    18 blg + refermentacja, dodawać drożdże ?

    Witam,

    Mam Belgian Specialty Ale start 18blg, jest po tygodniu burzliwej i zbliża się końcówka 2 tygodnia cichej, a zatem butelkowanie.
    Warka 20l.

    Jako, że piwko jest trochę mocniejsze, obawiam się o kondycję drożdzy.

    Czy dodawać do refermentacji swieżych drożdży ( będzie to saszetka S-33 ) ?

    Jeśli tak to:
    a) w jakiej ilości,
    b) w jakiej formie, uwodnić, czy wsypać poprostu na powierzchnię brzeczki,
    c) ile czasu potrzebują na zaklimatyzowanie się przed rozlewem

    Dzięki.
    Ostatnia zmiana dokonana przez vooyeq; 2014-03-27, 09:08.
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vooyeq Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam,

    Mam Belgian Specialty Ale start 18blg, jest po tygodniu burzliwej i zbliża się końcówka 2 tygodnia cichej, a zatem butelkowanie.
    Warka 20l.

    Jako, że piwko jest trochę mocniejsze, obawiam się o kondycję drożdzy.

    Czy dodawać do refermentacji swieżych drożdży ( będzie to saszetka S-33 ) ?

    Jeśli tak to:
    a) w jakiej ilości,
    b) w jakiej formie, uwodnić, czy wsypać poprostu na powierzchnię brzeczki,
    c) ile czasu potrzebują na zaklimatyzowanie się przed rozlewem

    Dzięki.
    Przeczytaj ulotke od producenta tam znajdziesz odpowiedz na twoje pytanie.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • vooyeq
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.09
      • 19

      #3
      Oo, pięknie, już wiem

      Comment

      Przetwarzanie...
      X