Witam,
Mam Belgian Specialty Ale start 18blg, jest po tygodniu burzliwej i zbliża się końcówka 2 tygodnia cichej, a zatem butelkowanie.
Warka 20l.
Jako, że piwko jest trochę mocniejsze, obawiam się o kondycję drożdzy.
Czy dodawać do refermentacji swieżych drożdży ( będzie to saszetka S-33 ) ?
Jeśli tak to:
a) w jakiej ilości,
b) w jakiej formie, uwodnić, czy wsypać poprostu na powierzchnię brzeczki,
c) ile czasu potrzebują na zaklimatyzowanie się przed rozlewem
Dzięki.
Mam Belgian Specialty Ale start 18blg, jest po tygodniu burzliwej i zbliża się końcówka 2 tygodnia cichej, a zatem butelkowanie.
Warka 20l.
Jako, że piwko jest trochę mocniejsze, obawiam się o kondycję drożdzy.
Czy dodawać do refermentacji swieżych drożdży ( będzie to saszetka S-33 ) ?
Jeśli tak to:
a) w jakiej ilości,
b) w jakiej formie, uwodnić, czy wsypać poprostu na powierzchnię brzeczki,
c) ile czasu potrzebują na zaklimatyzowanie się przed rozlewem
Dzięki.
Comment