18 blg + refermentacja, dodawać drożdże ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vooyeq
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.09
    • 19

    #1

    18 blg + refermentacja, dodawać drożdże ?

    Witam,

    Mam Belgian Specialty Ale start 18blg, jest po tygodniu burzliwej i zbliża się końcówka 2 tygodnia cichej, a zatem butelkowanie.
    Warka 20l.

    Jako, że piwko jest trochę mocniejsze, obawiam się o kondycję drożdzy.

    Czy dodawać do refermentacji swieżych drożdży ( będzie to saszetka S-33 ) ?

    Jeśli tak to:
    a) w jakiej ilości,
    b) w jakiej formie, uwodnić, czy wsypać poprostu na powierzchnię brzeczki,
    c) ile czasu potrzebują na zaklimatyzowanie się przed rozlewem

    Dzięki.
    Ostatnia zmiana dokonana przez vooyeq; 2014-03-27, 10:08.
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vooyeq
    Witam,

    Mam Belgian Specialty Ale start 18blg, jest po tygodniu burzliwej i zbliża się końcówka 2 tygodnia cichej, a zatem butelkowanie.
    Warka 20l.

    Jako, że piwko jest trochę mocniejsze, obawiam się o kondycję drożdzy.

    Czy dodawać do refermentacji swieżych drożdży ( będzie to saszetka S-33 ) ?

    Jeśli tak to:
    a) w jakiej ilości,
    b) w jakiej formie, uwodnić, czy wsypać poprostu na powierzchnię brzeczki,
    c) ile czasu potrzebują na zaklimatyzowanie się przed rozlewem

    Dzięki.
    Przeczytaj ulotke od producenta tam znajdziesz odpowiedz na twoje pytanie.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • vooyeq
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.09
      • 19

      #3
      Oo, pięknie, już wiem

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Ahumba
        Jelonki, Wyki 11a, NaWyki Piwne
        Ahumba
        Nie wiem, czy to jest kontynuacja Pubu Ale Dobre Piwo. Adres ten sam. Po tamtym śladu nie ma a między apteką a Biedronką w pawilonie PRL-owskim jest pub & bar NaWyki Piwne. Problem jest taki, że do środka nie weszłem gdyż w necie godziną otwarcia jest 16:00, na mapach google 17:00. A w...
        2025-03-03, 19:03
      • dadek
        Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
        dadek
        Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
        2025-02-10, 00:58
      • dadek
        Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
        dadek
        Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
        2025-01-12, 19:42
      • dadek
        Jičín, Chelčického 8, Pub Jičín
        dadek
        Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
        Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
        2025-01-11, 03:32
      • Serokomlak
        Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
        Serokomlak
        Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

        „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
        Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
        2024-11-03, 02:56
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...