Gęstwa drożdżowa - jak stosować?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

Gęstwa drożdżowa - jak stosować?

Cześć,

mam zamiar wstawić niedługo moją drugą warkę (Irish Red Ale). W lodówce mam słoik z gęstwą drożdżową (po dry stoucie na drożdżach Danstar Nottingham). Do IRA dołączono mi drożdże Danstar BRY-97.

Czy dodawać drożdże z gęstwy do IRA? Czy radzicie początkującemu raczej nie eksperymentować na samym początku i warzyć ściśle wedle instrukcji?

Druga kwestia: na jakim etapie dodaje się ewentualnie gęstwę (i ile?). Czy rodzaj drożdży (i styl piwa) gra tutaj rolę?

No i jak ją przygotować? Tutaj jest link do filmiku T. Kopyry na temat przygotowania gęstwy:

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Czy właśnie tak ją przygotowywać?

I ostatnia rzecz: czy istnieje duże ryzyko zepsucia piwa przy użyciu gęstwy? Czy ryzyko jest minimalne i opłaca się biorąc pod uwagę ewentualny efekt końcowy?

Proszę o poradę.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

Zrób IRA na gęstwie Danstarów. Po prostu jak już schłodzisz brzeczkę to daj bez zbytniego cackania to co masz w słoiku.
    Trochę trzeba napowietrzyć brzeczkę.

Jedynie pamiętaj aby z lodówki drożdże wyjąć aby się ogrzały i miały podobną, tak z grubsza, temperaturę co brzeczka.
    Last edited by fidoangel; 2014-04-04, 12:18.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• dominik_walkowiak
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.10
      • 335

Do jednej warki użyłem gęstwy którą przechowywałem w lodówce, po dodaniu fermentacja odbyła sie ale z piwka zrobił sie kwaśna zupa ;P podejrzewam, że podczas zbierania gęstwa musiała złapać jakąś bakterie.

Comment

• m2200
        • 2013.10
        • 223

No właśnie, Ty radzisz dodawać a kolega niżej (dominik) miał wpadkę. Jak sprawdzić czy gęstwa jest ok? I czy warto ryzykować (co taka gęstwa doda do piwa - czy chodzi tylko o oszczędność na drożdżach?).

Comment

• dominik_walkowiak
          • 2013.10
          • 335

ostatnio 3 warki z rzędu zrobiłem na tej samej gęstwie. Z tym, że nie była przechowywana w lodówce. W dzień kiedy miałem zamiar przelać na cichą zacierałem nową warke, po przelaniu na cichą gęstwę z dna wlałem do napowietrzonej brzeczki. Pominąłem jeden krok chcąc zmniejszy ryzyko zakażenia drożdży.

Comment

• m2200
            • 2013.10
            • 223

Czyli jak gęstwa stoi w lodówce kilka tygodni to może być problem?

Comment

• dominik_walkowiak
              • 2013.10
              • 335

To, ze stoi w lodówce nie jest problemem.
              Domyślam sie, że ja na etapie przenoszenia gęstwy z fermentora do słoika nie zachowałem odpowiedniej sterylności i coś sie dostało do gęstwy, dlatego piwko mi sie zepsuło.

Comment

• sztetke
                • 2009.12
                • 355

Po kilku tygodniach (powyżej miesiąca) to lepiej starter zrobić.

Comment

• Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

Gęstwę drożdżową przechowujemy tylko w lodówce.

Zbieranie gęstwy ma sens jeśli potrafisz zadbać o odpowiednią sterylność tego procesu i nie trzymasz jej dłużej niż dwa tygodnie w lodówce. W przeciwnym wypadku lepiej stosować drożdże suche.

Gęstwie nie jest nic innego do szczęścia potrzebne poza ogrzaniem.

Co do ilości drożdży, to zależy ona od gęstości i rodzaju fermentacji(ale, lub lager). Tutaj masz kalkulator.

Comment

• m2200
                    • 2013.10
                    • 223

W takim razie chyba zrezygnuję tym razem z gęstwy (stoi już powyżej 2 tygodni). Użyję tylko zalecanych w instrukcji drożdży. W końcu to będzie dopiero moja druga warka. Dzięki za informacje i za kalkulator.

W takim razie tak jak pisał wyżej dominik - najlepszym sposobem jest zadanie gęstwy w momencie kiedy jedno piwo przelewa się na cichą a drugie dopiero zaciera Omija się wtedy ryzyko zakażenia.

Comment

• Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

Najlepszym, ale nie każdy warzy tak często.

Ryzyka zakażenia nie omijasz, tylko zmniejszasz je o jeden pojemnik.

Comment

• m2200
                        • 2013.10
                        • 223

@Marcin

Pomyślę jeszcze. A ile tej gęstwy się dodaje (łyżka, dwie, wszystko?). Chodzi o to żeby martwych drożdży nie dodać do nowej warki. I czym różni się takie piwo zrobione na gęstwie od tego samego piwa uwarzonego z zastosowaniem tylko drożdży "przepisowych"?

Comment

• Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

Ja daję wszystko, a o czystość gęstwy dbam na etapie zbierania. Czyli wybieram łyżką z dna tylko to co najjaśniejsze i staram się nie zbierać żadnych śmieci.

Jeżeli wszystko zrobisz ok, to nie powinno się niczym różnić. jednak wielu piwowarów domowych kiedy korzystają z drożdży z saszetki zadają ich za mało(bo tyle mają), a gęstwy już mogą sobie odmierzyć ile potrzeba.

Comment

• m2200
                            • 2013.10
                            • 223

Dzięki.

Comment

Przetwarzanie...
                            X