Cześć,
mam zamiar wstawić niedługo moją drugą warkę (Irish Red Ale). W lodówce mam słoik z gęstwą drożdżową (po dry stoucie na drożdżach Danstar Nottingham). Do IRA dołączono mi drożdże Danstar BRY-97.
Czy dodawać drożdże z gęstwy do IRA? Czy radzicie początkującemu raczej nie eksperymentować na samym początku i warzyć ściśle wedle instrukcji?
Druga kwestia: na jakim etapie dodaje się ewentualnie gęstwę (i ile?). Czy rodzaj drożdży (i styl piwa) gra tutaj rolę?
No i jak ją przygotować? Tutaj jest link do filmiku T. Kopyry na temat przygotowania gęstwy:
Czy właśnie tak ją przygotowywać?
I ostatnia rzecz: czy istnieje duże ryzyko zepsucia piwa przy użyciu gęstwy? Czy ryzyko jest minimalne i opłaca się biorąc pod uwagę ewentualny efekt końcowy?
Proszę o poradę.
mam zamiar wstawić niedługo moją drugą warkę (Irish Red Ale). W lodówce mam słoik z gęstwą drożdżową (po dry stoucie na drożdżach Danstar Nottingham). Do IRA dołączono mi drożdże Danstar BRY-97.
Czy dodawać drożdże z gęstwy do IRA? Czy radzicie początkującemu raczej nie eksperymentować na samym początku i warzyć ściśle wedle instrukcji?
Druga kwestia: na jakim etapie dodaje się ewentualnie gęstwę (i ile?). Czy rodzaj drożdży (i styl piwa) gra tutaj rolę?
No i jak ją przygotować? Tutaj jest link do filmiku T. Kopyry na temat przygotowania gęstwy:
Czy właśnie tak ją przygotowywać?
I ostatnia rzecz: czy istnieje duże ryzyko zepsucia piwa przy użyciu gęstwy? Czy ryzyko jest minimalne i opłaca się biorąc pod uwagę ewentualny efekt końcowy?
Proszę o poradę.
Comment