Niskie BLG - Pomocy !!!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rumburaki
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.04
    • 5

    Niskie BLG - Pomocy !!!

    Witam Szanowne Bractwo

    To mój pierwszy post i z góry przepraszam jeśli pisze nie w ty dziale co trzeba ale nie bardzo mam czas na przeszukiwanie. Jestem w trakcie pierwszego zacierania i wystąpił po filtracji mały problem.
    Robię piwo Waicen z kitu Browamatora i w/g nich piwo powinno mieć 13 blg natomiast mnie po filtracji wyszło 9 blg przy 22 litrach przed gotowaniem i chmieleniem.
    Co teraz zrobić ? Czy dosłodzić na końcu czy odparować ile się da żeby się zbliżyć do zakładanego 13 blg ?

    Bardzo będę wdzięczny za szybka odpowiedź

    Pozdrawiam
  • Chmielo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 128

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rumburaki Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam Szanowne Bractwo

    To mój pierwszy post i z góry przepraszam jeśli pisze nie w ty dziale co trzeba ale nie bardzo mam czas na przeszukiwanie. Jestem w trakcie pierwszego zacierania i wystąpił po filtracji mały problem.
    Robię piwo Waicen z kitu Browamatora i w/g nich piwo powinno mieć 13 blg natomiast mnie po filtracji wyszło 9 blg przy 22 litrach przed gotowaniem i chmieleniem.
    Co teraz zrobić ? Czy dosłodzić na końcu czy odparować ile się da żeby się zbliżyć do zakładanego 13 blg ?

    Bardzo będę wdzięczny za szybka odpowiedź

    Pozdrawiam
    Spokojnie, przy gotowaniu część wody odparuje i Blg się zwiększy. O ile - nie jestem w stanie powiedzieć. Najpierw gotuj, chmiel i mierz dopiero schłodzoną brzeczkę przed zadaniem drożdży.

    Comment

    • Rumburaki
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.04
      • 5

      #3
      Dziękuję za rady. Własnie skończyłem :-), BLG końcowe doszło do 11. Zostawić czy dodać glukozy ?

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Zostawić i nie słuchać takich rad jak powyżej. Blg mierz zawsze przed gotowaniem i po. Sprawdzaj ile wody odparowywuje, a bardzo szybko zaczniesz trafiać w założony baling. Ja np. mam balingometr w garze podczas wysładzania, robię korektę o temperaturę, a podczas gotowania średnio mocnych piw "przybywa" mi 3blg po 90kin gotowania.

        Comment

        • Rumburaki
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.04
          • 5

          #5
          Zastanawia mnie teraz tylko gdzie zgubiłem 2 blg. Bo niby Browamator założył ze z jego paczki powinno stosując się do instrukcji powinno wyjść 13 blg. 13 blg to miałem przy odfiltrowaniu przedniej brzeczki. Dzięki za poradę mam nadzieje ze z 11 blg wyjdzie tez dobry poprzeczniak.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            W ilu litrach zacierałeś?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              Na początku nie przejmuj się wydajnością. Jedyne, co możesz zmienić, to zwolnić trochę filtrację.

              Comment

              • Rumburaki
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.04
                • 5

                #8
                W 15 l.
                Faktycznie możne filtracja poszła za szybko. Następnym razem zmienię rurkę na węższa.

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #9
                  Łatwiej chyba kranikiem to regulować.

                  Comment

                  • Rumburaki
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.04
                    • 5

                    #10
                    No przecież. O ja głupi człowiek niemądry ;-)

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X