Zastosowanie zelatyny przy burzliwej - czy mozna?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • shadowman666
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.04
    • 25

    #1

    Zastosowanie zelatyny przy burzliwej - czy mozna?

    Witam. Jest to moj pierwszy post i mialbym pytanie.
    Ostatnio uzupelnilem sobie sprzet i moge juz zacierac (juppi). Zatarlem sobie Pilsa czeskiego (mialo byc 12Blg, a wyszlo 16Blg), ale nie o to chcialem zapytac. Trwa obecnie fermentacja burzliwa w najchlodniejszym pokoju u mnie w domu (obece jest tam calkiem stala temperatura okolo11-12 stopni), ale nie bede mial jak wstawic cichej , bo bedziemy miec gosci i bedzie trzeba odkrecic troche kaloryfer w tym pokoju, by nie spali w zimnym. Martwi mnie czy czasem piwo nie wyjdzie mentne. Wyczytalem na forum, ze mozna dac zelatyny 3 dni przed koncem cichej by wszystkie plywajace `belty` osiadly na dnie. Czy moge to samo zrobic pod koniec fermentacji burzliwej? Czy aby nie spowolnie pracy drozdzy przy redukcji poziomu Blg?

    Z czasem sprezentuje sobie jakas lodowke
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Podniesienie temperatury nie spowoduje mętności.

    Jeśli podniesiesz temperaturę pod koniec fermentacji, to nawet lepiej.

    Klarowanie można przeprowadzić dopiero po całkowitym zakończeniu fermentacji i może być konieczne dodanie wtedy świeżych drożdży.

    Comment

    • shadowman666
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.04
      • 25

      #3
      Rozumiem, a jesli fermentacja sie skonczy, to czy moge zastosowac zelatyne w tym samym fermentorze co trwala burzliwa i zostawic na 2-3 dni? Jesli nie, to od razu po zakonczeniu pracy drozdzy biore sie za butelkowanie.
      Ostatnia zmiana dokonana przez shadowman666; 2014-04-07, 08:51.

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Możesz, tylko z ewentualnym zbieraniem gęstwy może być problem.

        Comment

        • shadowman666
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.04
          • 25

          #5
          Ok. Dzieki za informacje. Gestwy na razie jeszcze nie zbieram, to z tym problemu nie bedzie.
          W srode rozlewam do butelek
          Ponownie dziekuje za szybka odpowiedz i zycze udanych warek.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • dadek
            Holandia, Utrecht, Europalaan 2 C, Brouwerij De Kromme Haring
            dadek
            W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
            Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...
            2023-09-07, 00:42
          • darekd
            Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
            darekd
            Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

            Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
            ...
            2023-02-07, 23:16
          • bastion
            Ukraina, Ivano - Frankivsk, Petlury 2/3, Brovarnia Honir. [Bez wyszynku]
            bastion
            Kolejny z mikrusów w Ivano- Frankivsku, mimo że jest umiejscowiony blisko centrum, zupełnie utaił swoją bytność. Gdyby nie to, że był z nami miejscowy człowiek, to zapewne bym tam nie trafił.
            Od podstaw zbudowana niedawno hala, skrywa praktycznie w jednym pomieszczeniu technologię...
            2022-11-21, 11:52
          • bastion
            Macedonia Północna., Skopje, Maksim Gorki 25/4, Pivoteka Sakam Pivo.
            bastion
            Macedonia delikatnie mówiąc nie jest piwnym rajem. Dwa duże browary warzą coś co dla mnie zaledwie przypomina piwa, chociaż w sumie mógłbym to powiedzieć o wielu innych miejscach na Bałkanach. Wybór piw w marketach bardzo ubogi. Dlatego działalność piwoteki jaka by nie była, jest warta...
            2024-06-11, 20:06
          • dadek
            Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
            dadek
            Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
            2024-04-24, 00:15
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...