Pierwsze warzenie, konsultacja w sprawie receptury.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomkierz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 7

    Pierwsze warzenie, konsultacja w sprawie receptury.

    Cześć wszystkim, forum przeglądam już jakiś czas, więc przyszedł czas na pierwsze warzenie. Ułożyłem sobie w głowie jakiś tam przepis, jednak chciałbym, aby ktoś z większym doświadczeniem ocenił mój pomysł.

    Chciałbym uwarzyć AIPA z dość mocną goryczką. Końcowo ok. 23L piwa.

    Zasyp:
    -Pale Ale 5.5kg
    -Cara Gold 0.5kg
    -Pszeniczny 0.2kg
    ~18L wody

    Zacieranie
    52° - 10 min
    65° - 80 min
    76° - 5 min

    Gotowanie - chmiele:
    25g Citra 13.4 - 70min
    20g Simcoe 11.9 - 70min
    20g Amarillo 8.2 - 30min
    25g Citra - 20min

    Plus jakieś chmielenie na zimno, tutaj sam nie wiem czego użyć. Chciałbym uzyskać wyraźny cytrusowy smak i aromat.

    Wg. kalkulatora IBU wyszło mi lekko poniżej 93, jednak nie wiem jak jest z ich dokładnością i czy w ogóle są czegoś warte.

    Drożdże US-05

    Co o tym myślicie? Wszelkie uwagi mile widziane.
    Z góry dzięki za pomoc
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Wykręci ci język. I za dużo karmelowego, dużo za dużo. W ogóle go wywal, jak ma być takie gorzkie.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • zennez
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.05
      • 9

      #3
      receptura

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
      Wykręci ci język. I za dużo karmelowego, dużo za dużo. W ogóle go wywal, jak ma być takie gorzkie.
      zdecydowanie za dużo chmielu chyba że kolega celuje w gorycz. ja gorzkich nie lubie

      i.do 30 l daje nie więcej niż 50g ~do 8%A-A łącznie na gorycz i aromat. Ale 96 IBU to.moc jest jak dla mnie

      Comment

      • zennez
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.05
        • 9

        #4
        coś urwało z tego składu 70 g chmielu spokojnie wystarczy dla AIPA 23l smacznego

        Comment

        • tomkierz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.08
          • 7

          #5
          Zgoda, w takim razie jaki byś proponował zasyp? Więcej pale ale + troszkę więcej pszenicznego(300g-400g)

          Nie wiem jak się ma IBU wyliczane w kalkulatorach do tego, co podają na butelkach nasze Polskie browary, ale nie przeszkadza mi goryczka w piwach, które mają podane nawet 90IBU na etykiecie, więc chciałbym takie piwko uwarzyć.

          Zennez, aipa i "ja gorzkich nie lubię" chyba średnio idzie w parzę. Przy 50g wyjdzie jakieś 40-50IBU, raczej ciemno to widzę.
          Last edited by tomkierz; 2014-04-08, 22:04.

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #6
            Do usunięcia możesz zgłaszać posty tym trójkątem z wykrzyknikiem.

            Wyliczone IBU do realnego ma się jak pięść do oka. 45 na goryczkę to nic wielkiego, wręcz przeciwnie. Ja bym wydłużył czas gotowania do 90min i sypnął dodatkowo ze 100g na cichą.
            Co do karmeli, to do AIPA dajemy bardzo małe ilości jasnych karmeli(do 120EBC), a ewentualny ciemniejszy kolor można uzyskać dodając słód barwiący ekstrahowany na zimno lub paloną pszenicę.

            Comment

            • tomkierz
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.08
              • 7

              #7
              Dzięki, post zgłoszony.

              O, super!

              Gotowanie - chmiele:
              25g Citra 13.4 - 90min
              25g Simcoe 11.9 - 90min
              20g Amarillo 8.2 - 40min
              25g Citra - 20min

              Tak będzie ok?

              Właśnie myślałem o 100-120g przy zlewaniu na cichą.

              Jeśli mógłbyś rzucić jakiś pomysł z zasypem, to byłbym wdzięczny. Całkowicie odrzucić słód Cara Gold i zastąpić go 1:1 z Pale Ale, czy jakoś inaczej? Mam tylko te 3 słody w tym momencie w domu i chciałbym z nich coś wykombinować.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Przy wysokiej goryczce piwo powinno być jak najbardziej wytrawne, żeby nie zaklejało ust. Wywal cały karmelowy.
                Last edited by zgoda; 2014-04-09, 07:12.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomkierz Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zacieranie
                  52° - 10 min
                  65° - 80 min
                  76° - 5 min
                  Po 80 minutach w temp. 65C te 5 minut/76C jest całkowicie zbędne. Można w ogóle nie podgrzewać do 76C, tylko filtrować przy 65C, tak jak w klasycznej infuzji. I tak woda wysładzająca będzie gorąca, więc załatwi sprawę resztek.

                  Comment

                  • toto
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2006.12
                    • 949

                    #10
                    Jak chcesz chmielowy aromat to sypnij tą Citrę tuż przed końcem gotowania, a nie na 20 minut.

                    Comment

                    • tomkierz
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.08
                      • 7

                      #11
                      Na aromat i tak będę sypał na zimno.

                      W każdym razie piwo zrobione.
                      Starałem się zastosować do większości rad i wyszło coś takiego:

                      Zasyp:
                      -6kg pale ale
                      -0.2 pszeniczny
                      +17L wody (Mój gar ma mniej niż 25L, więc nie mogłem szaleć z wodą)

                      Zacieranie:
                      -10min w 52st.
                      -80min w 65st.

                      Chmiele:
                      25g Citra 13.4 - 90min
                      25g Simcoe 11.9 - 90min
                      20g Amarillo 8.2 - 40min
                      25g Citra - 20min

                      Wyszło 17.5L - 18BLG.

                      Przy przelewaniu do fermentora zostawiłem ostanie 3L, przelałem je do szklanek i poczekałem aż chmieliny opadną na dno. To co zostało zagotowałem z 3L wody i po ostygnięciu przeleje je do fermentora. BLG wyjdzie w okolicach 15.5.

                      Po zlaniu na cichą planuje dodać ok. 100G citry i 20G Simcoe. Macie jakieś sugestie co do czasu wrzucania tego chmielu? Chciałbym, aby piwo postało 7dni na cichej. Ile dni przed końcem cichej je dorzucić?

                      Comment

                      • tomkierz
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.08
                        • 7

                        #12
                        Jak na razie wszystko idzie dobrze. Mam jeszcze jedno strategiczne pytanko. Po zlaniu na cichą mam 19L w fermentorze. BLG przy zlaniu na burzliwą miało ostatecznie ~15-15.5BLG, bliżej 15. Z jaką ilością wody rozpuścić glukozę/cukier? W jakie blg początkowe celować? 13-13.5 będzie ok?

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X