Czy to wygląda na OK? Powierzchnia po burzliwej - FOTY

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • shadowman666
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.04
    • 25

    Czy to wygląda na OK? Powierzchnia po burzliwej - FOTY

    Jestem zaraz przed rozlaniem do butelek. Zaciekawiły mnie takie brązowe plamy na powierzchni. Wydaje mi się, że są to drobne "wysepki" z pozostałych drożdży, ale mam też obawę czy to czasem nie jest jakaś infekcja. Kosztowałem trochę z probówki, gdy sprawdzałem Blg i w smaku jest dobre... powiedziałbym, że nawet bardzo dobre, a jak uleżakuje i nagazuje to będzie SUPER. Czy z poniższych zdjęć widać coś podejrzanego?



  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Widać resztki chmielin.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #3
      Raczej resztki deki. Głównie drożdże i żywice chmielowe. Nie zmienia to faktu, że wszystko wygląda OK.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #4
        Ja bym zlał na cicha zamiast do butelek
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • shadowman666
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.04
          • 25

          #5
          niestety warunki czasowe uniemożliwiają mi zrobić cichej (najchłodniejszy pokój w którym trzymam fermentor będzie musiał być ogrzany bo goście na weekend będą). Zadałem żelatynki by się jeszcze wyklarowało


          dzięki za info... czuje się spokojniej

          Comment

          • EzEt
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.03
            • 156

            #6
            Zrób sobie chłodziarke ze styropianu. Bardzo pomocna.
            https://www.facebook.com/browarbaluty/

            Comment

            • shadowman666
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.04
              • 25

              #7
              Czas nagli, a na pewno nie zdążę czegoś takiego na szybko zbudować... Robiąc kolejne zacieranie postaram się załatwić sobie jakąś lodówkę ze szrotu

              Poczytałem właśnie o "chłodniach" ze styropianu(tak jak mi EzEt wspomniałeś) i myślę, że to może być ciekawe rozwiązanie... ale myślę trochę zmodernizować pomysł.
              Mianowicie: mam taką lodówkę turystyczną z wtyczką samochodową. Myślę, że można by w styropianie od góry wyciąć element tak by górna pokrywa od lodówki akurat się wcisnęła... dalej tylko podłączyć pod zasilanie i śmiga.
              Obecnie podłączyłem sobie lodówkę do komputera stacjonarnego i działa... Chłodzi na tyle, że jak schłodzę w niej piwko to jest akurat idealne do picia. Muszę jeszcze zmierzyć temperaturę jaką osiąga.

              Co myślicie o takiej chłodni styropianowej z górą od lodówki turystycznej? (oczywiście wkładami też bym trochę pomagał)

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #8
                Wpisz w wyszukiwarkę: ogniwo Peltiera. Dowiesz się dlaczego nic z tego nie będzie.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • Churchill_MD
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.06
                  • 1

                  #9
                  Kupiłem starą lodówkę z portalu aukcyjnego, zamontowałem do niej termostat, który umożliwia mi ustawienie temperatury powyżej standardowych 2-8 stopni i fermentuję sobie piwa w 16-18 stopniach. A jak trzeba to i cold crashing mogę robić.
                  Wydatek łącznie 290pln.

                  Comment

                  • patricco
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.04
                    • 19

                    #10
                    a jak zamontowales ten termostat i jaki konkretnie?

                    Comment

                    • Pan_Porzeczka
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.10
                      • 6

                      #11


                      Myślę że taki zwykły termostat akwarystyczny mógłby już być pomocny. Oczywiście w grę by wchodziła na początku kontrola działa takiego urządzenia jakimś termometrem.

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #12
                        To jest termostat na grzałkę a nie na chłodziarkę. Trzeba by było wstawić jeszcze jeden przekaźnik, żeby odwrócić działanie.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X